fredag 20 maj 2011

Obama och Netanyahu om sitt möte i Vita Huset

President Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffades idag i Vita Huset - dagen efter Obamas tal om situationen i mellanöstern, där han bland annat förespråkade en israelisk återgång till 1967 års gränser, ett krav Netanyahu redan innan han kom till USA tillbakavisade.

Här talar de två ledarna till pressen efter sitt möte och Netanyahu förklarar engagerat att Israel och han själv vill ha fred. Men de vill en fungerande fred som faktiskt håller. En fred baserad på illusioner kommer inte att fungera. Den enda som kommer att fungera är en fred som bygger på verkliga fakta. För att kunna få en verklig fred måste palestinierna acceptera vissa saker: Israel kan inte gå tillbaka till 1967 års gränser. De gränserna tar inte i beräkning vad som hänt de senaste årtiondena. Innan 1967 var Israel väldigt litet. Och de gränser man hade då var inte "fredsgränser" - utan Israel utsattes trots de gränserna för upprepade krig och attacker. Israel måste ha en fortsatta säkerhetsbarriärer. Israel kan heller inte förhandla med en regering som stöds av Hamas - som är en terroristorganisation vars mål är Israels förintelse. Israel kan inte förhandla med en regering som stöds av den palestinska versionen av Al Qaida, förklarade Netanyahu för Obama. Palestiniernas president Mahmoud Abbas måste välja mellan sin pakt med Hamas eller fred med Israel, och Netanyahu hoppas Abbas väljer freden. Gällande de palestinska flyktingarna så måste den frågan lösas i en palestinsk stat, men inte inom Israels gränser. Netanyahu ger sedan Obama en kort historielektion om vad som hände 1948: två grupper flyktingar uppstod då. Dels palestinska och dels judiska. De judiska flyktingarna fick komma in i Israel och bli israeliska medborgare, arabländerna tog överlag däremot inte emot de palestinska flyktingarna - vilket skapat den rådande situationen. Nu, 63 år senare, så kommer palestinierna och säger till Israel: acceptera barnbarnen och deras barn, till de flyktingar som fanns 1948. Att göra det skulle förstöra den judiska nationen, och det kommer att ske, och det vet redan alla. Det är därför dags att säga det tydligt till palestinierna. Deras problem bör lösas, men det kommer inte att lösas inom den judiska staten.

Titta på det här talet - Netanyahu överglänser Obama helt och hållet. Men inte bara det, det märks också tydligt att Netanyahu är en person som är väldigt starkt engagerad för sitt land. Här är två ledare, en liten ledare för ett stort land och en stor ledare för ett litet land:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



En av de mer intressanta sakerna med Netanyahus besök är förstås inte mötet med Obama - de två kommer helt uppenbart väldigt dåligt överens, och Obamas Israelpolitik är en av hans allra sämsta politiska områden. Det riktigt intressanta kommer istället att bli Netanyahus tal inför en samlad kongress, något Representanthusets talesman John Boehner bjudit in honom att hålla. Där kommer Netanyahu få chansen att lägga fram sin syn på saker och ting inför inte bara Obama-administrationen utan inför hela den amerikanska kongressen och det amerikanska folket. Benjamin Netanyahu är en otroligt bra talare (vilket även det korta klippet ovan borde indikera) - en mycket bättre talare än Obama - inte i fråga om högtravande retorik, men i struktur, insikt och konsekvent förhållningssätt - och hans tal kommer med stor sannolikhet att ena såväl republikaner som många demokrater bakom Netanyahus syn på Israel snarare än Obamas. Faktum är att jag vågar påstå att många i Kongressen kommer att älska Netanyahu, som är både en stark patriot och en stark vän till USA.

Med det sagt är Obama inte en ovän till Israel - han vill med bestämd säkerhet väl och önskar Israel både fred och trygghet - problemet är bara att Obama är naiv i förhållande till det mesta i Israel-Palestina-frågan. De saker han föreslog i sitt tal under gårdagen var inte direkt några nya idéer - han kom inte med något som inte redan bollats fram och tillbaka på alla möjliga sätt, och där Israel (och Netanyahu) utifrån grunder mycket mer genomtänkta än Obamas, kommit fram till att den strategin inte håller.

Källa: MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Hamas accepterar 1967 års gränser utan att erkänna Israel 20110520

Inga kommentarer: