fredag 24 juni 2011

Geert Wilders frikänd

Den holländske opinionsbildaren och yttrandefrihetskämpen Geert Wilders friades i torsdags i en domstol i Amsterdam för anklagelsen om att han viglat hat mot muslimer.

Domaren konstaterade att Wilders uttlanden ibland var sårande, chockerande och stötande - men att de gjordes inom kontexten för att föra en debatt om islam och om multikulturalism och att de därför inte var brott.

Wilders välkomnade domen och konstaterade att det var en seger för yttrandefriheten:

"I am extremely pleased and happy," Wilders told reporters after the ruling. "This is not so much a win for myself, but a victory for freedom of speech. Fortunately you can criticize Islam and not be gagged in public debate."


Alla var dock inte nöjda, och somliga minoritetsgrupper ämnar nu ta ärendet till FN:s råd för mänskliga rättigheter (vilket i sig säger en hel del om de som motsätter sig Wilders rätt till yttrandefrihet):

"The acquittal means that the right of minorities to remain free of hate speech has been breached. We are going to claim our rights at the U.N.," sai Mohamed Rabbae från the National Council for Moroccans.


Här är en telefonintervju med Wilders efter den friande domen:Detta domsutslag är mycket välkommet. Geert Wilders viglar inte till hat, han vill bara driva en kritisk och viktig debatt om islam - en debatt som är helt förbjuden att driva i muslimska länder varför den bara kan drivas här i väst. Åtminstone så länge västvärlden står upp för sin yttrandefrihet. Det har Holland med detta domslut visat att man nu gjort. Domstolen har också visat att man inte köper de vänsteraktivisters argument, som menar att Geert Wilders och alla de som på något sätt "provocerar" islam viglar till hat. Ingen konservativ anti-islamist förespråkar hat (till skillnad från islamister som drivs av hat) - däremot förespråkar man en öppen ocensurerad debatt. Att den holländska domstolen också förstod den (viktiga) skillnaden var också det mycket välkommet.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Geert Wilders om islam och yttrandefrihet 20110518

Terry Jones demonstrerar i Michigan 20110422

Pat Condell om rättegången mot Geert Wilders 20100206

Geert Wilders rättegång 20100115

Den svenska vänsterorienterade islamdiskursen 20091204

Geert Wilders besöker England och hotas till döds 20091208

Geert Wilders talar i USA 20090523

Geert Wilders nekas inträde i Storbritannien 20090214

Inga kommentarer: