måndag 27 juni 2011

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 12: Blago fälls på 17 punkter

Efter att juryn överlag tio dagar kom de fram till domslut på 18 av de 20 åtalspunkterna. Det kan jämföras med att juryn (bestående av andra personer) på Blagojevichs första rättegång förra året inte kunde fatta något beslut på 23 av 24 punkter. Han fälldes då därför bara på 1 av punkterna.

Denna gång föll dock domen hårdare. Illinois fd guvernör som bland annat åtalas för att ha försökt sälja Barack Obamas senatsplats fälldes på 17 av de 20 åtalspunkterna (bland annat den om Obamas senatsplats). Han friades på 1 punkt och på de 2 andra kunde juryn inte fälla någon dom. Chicago-Sun-Times har här en artikel som beskriver de 20 åtalspunkterna.

Straffet står ännu inte klart, och domare James Zagel har ännu inte bestämt när straffet ska fastställas - men tills dess får Blagojevich inte resa utanför Illinois norra distrikt utan domarens tillstånd. Men även om det specifika straffet ännu inte är utdömt så innebär det faktum att han fälldes på hela 17 punkter att han går ett mycket långt fängelsestraff till mötes.

Hans hustru Patricia som bland annat medverkat på TV-showen "I´m a celebrity, get me out of here!" 2009 sjönk ihop i sin brors armar när det stod klart att hennes make befunnits skyldig och föll i gråt, skakade huvudet och ropade "no" när juryn lämnade rummet. När domen lästes upp lutade sig den fd guvernören bakåt och viskade "I love you" mot sin hustru.

Jag har följt rättsprocessen hyfsat noggrant - men sparar mina kommentarer tills straffsatsen utdöms. Sedan december 2008 har Rod Blagojevich - på eget initiativ - utgjort en inhemsk amerikansk underhållningsmaskin. Med denna dom är showen helt klart över.

Källor: Chicago Tribune, Chicago Sun-Times

Se även tidigare inlägg:

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 11: Juryn fortsätter överlägga 20110621

2 kommentarer:

Mattias sa...

Vet du om det kommer att finnas någon möjlighet att överklaga?

Ronie Berggren sa...

Jag vet faktiskt inte. Jag har inte läst något om den saken. De närmaste dagarna lär vi dock få veta - Blagojevich lär överväga alla sina alternativ noggrant.