lördag 27 augusti 2011

Rick Perry i stor ledning bland te-party-anhängare

Rick Perry har vunnit ännu en viktig seger - kampen om te-party-rörelsens förtroende. Mitt Romneys chanser suddades inte ut, men decimerades snabbt när Perry kastade sig in i leken. Två frågor som emellertid kvarstod var vem av Perry och Bachmann som skulle vinna de evagenlikala väljarnas- respektive te-party-anhängarnas stöd. Perry har vid detta lag vunnit de evangelikala efter att hans böne-event i Houston med 30 000 besökare blev en succé. Mindre säkert var dock om han skulle vinna te-party-rörelsen, för vilka Bachmann i två års tid varit en ikon.

Nu tycks Rick Perry ha gjort detta. En ny Gallup-undersökning visar nämligen att 35% av te-party-anhängarna stöder Perry. På delad andraplats kommer Mitt Romney och Michele Bachmann med respektive 14% följt av Ron Paul på 12%.

Det är ett gigantiskt plus för Perry och ett stort bakslag för Bachmann (Romney bör dock känna sig hyfsat nöjd). Perry har således ett rejält stöd från republikanernas två viktigaste primärvalsgrupper (Undersökningen visar också att 58% av republikanerna stöder te-party-rörelsen). Rörelsens ledning har emellertid inte formellt ännu endorsat någon kandidat - men det är svårt att se hur de skulle kunna endorsa någon annan än Perry eller möjligtvis Bachmann. Två viktiga endorsements framöver kommer att vara Sarah Palins och Mike Huckbees. Om Palin stöder Perry så kommer te-party-rörelsen med stor sannolikhet att sluta upp ännu tydligare bakom honom - och endorsar Huckabee Perry så kommer förmodligen fler evangelikala (möjligtvis de som fortfarande dras till Bachmann) att sluta upp bakom Perry.

Michele Bachmann kommer nu att få mycket svårt att hävda sig mot Rick Perry - de konkurrerar om precis samma röster, och utan någon egen magnetisk väljargrupp som skulle kunna sluta upp exklusivt bakom henne känns situationen för hennes del minst sagt svår. Romney kommer klara sig längre, han har specifikt egna väljargrupper Perry inte kommer att kunna konkurrera om (mormoner och vissa konservativa som fastnade för honom 2008 - och en del mer moderata republikaner). En annan faktor som jag (eller min bloggkompis John Gustavsson) kommer att skriva om framöver ger också Romney en möjlighet att faktiskt kanske kunna vinna nomineringen. Men för närvarande talar nästan allt för Rick Perry.

Källor: Fox News, Gallup

Se även tidigare inlägg:

Dana Perino om Bush-Perry-relationen 20110826

Rick Perry - ny frontrunner 20110825

Inga kommentarer: