onsdag 26 oktober 2011

Attackerna mot Egyptens kopter ökar

Attackerna mot Egyptens koptiska kristna ökar. Den militär som under Mubarak beskyddade dem tycks nu också de ha vänt sig mot dem. Kristna dödas, kvinnor våldtas och kyrkor sätts i bränder. Fox News rapporterar här om saken:



När den arabiska våren började höjdes många farhågor om att detta skulle drabba kristna i regionen negativt. Så tycks så också ha varit fallet. USA Today har här en utmärkt artikel om förföljelsen av kristna - ett utbrett fenomen som emellertid uteslutande sker inte i Europa, USA eller i Israel utan just i muslimvärlden.

Sekulära totalitära härskare är förstås inte längre något alternativ för muslimvärlden. Demokrati behövs, och av naturliga skäl så kommer det att bli demokratier på muslimska grunder. Men varje sann demokrati måste beskydda minoritetsgrupper, och i muslimvärlden - och inte minste i Egypten - utgör kristna en av de största av dessa. Det måste de nya muslimska regeringarna komma ihåg, och vi i väst måste påminna om saken. Hoten mot de kristna i muslimvärlden är nämligen avsevärt mycket värre än all "europeisk islamofobi".

Se även tidigare inlägg:

Militanta islamister på uppgång i Egypten 20111024

Inga kommentarer: