lördag 29 oktober 2011

Kristen höger och vänster och den politiska debatten

Fox News har under sommaren ägnat en hel del uppmärksamhet åt religion - inte minst debatten om mormonismen som Mitt Romney med sin topp-kandidatur blåst liv i på nytt.

USA:s stora politiska religionsdebatt handlar emellertid om den kristna högern respektive den kristna vänstern, som båda innehar ungefär samma slags tro (ur ett svenskt perspektiv skulle ifråga om trosläror inte mycket skilja en svart gospelkyrka i Chicago från en överlag vit baptistkyrka i södern) men trots det har väldigt olika syn på trons konsekvenser för sina respektive politiska åsikter. Här diskuteras skillnaden mellan dessa två grupper där Wayne Grudem (protestantisk högerkristen) som skrivit boken "Politics according to the bible" intervjuas.

Här är ett inslag om vad bibeln säger om de diverse politiska frågor som idag är aktuella i USA:



Här är också ett annat inslag där Lisa Harper och David C Innes som skrivit boken "Left, Right & Christ" berättar om sin bok och hur det kan komma sig att den kristna högern och vänstern skiljer sig åt i så stor utsträckning politiskt:



Själv anser jag att skillnaden mellan den kristna högern och vänstern i USA (och möjligtvis Västeuropa) är ganska enkel att särskilja: båda grupperna är kristna och bekänner sig båda till kristendomens grunddoktriner. Båda grupper vill också sina medmänniskors och sitt medsamhälles väl (och utsatthet för de svaga är oftast vänsterns starkaste argument för att förespråka stark regeringsmakt). Skillnaden handlar således inte om den saken, utan består istället i att den ena sidan faktiskt förstår historia, ekonomi och politik - och sambanden däremellan - medan den andra sidan inte gör det.

Debatten ovan är en mycket viktig debatt för USA:s evangelikala, och en viktig debatt även för de två stora partierna emellan. Därtill behövs förstås också en större interaktion med katolicismen vars inflytande i USA numera är stort, som inte har riktigt samma perspektiv som vare sig den evangelikala vänstern eller högern, vilket tydligt märks i frågor som te x dödsstraff och abort: den kristna högern stöder dödsstraff och motsätter sig aborter medan den kristna vänstern förespråkar aborter men motsätter sig dödsstraff, så är den katolska ståndpunkten ett nej till såväl aborter som dödsstraff enligt den kultur av liv som förespråkades av påve Johannes Paulus II. Politiskt tror jag att det - i takt med att alltfler republikaner blir katoliker - kommer att leda till att dödsstraffet på sikt fasas ut i USA.

Se även tidigare inlägg:

Den republikanska Jesus-generationen gör politisk entré 20110807

Inga kommentarer: