lördag 29 oktober 2011

Om valdistrikts-gränsdragnings-processen

För snart ett år sedan hölls den 2:a november 2010 det amerikanska kongressval som blev en stor seger för te-party-rörelsen där republikanerna vann Representanthuset och tillsatte John Boehner som ny ordförande efter Nancy Pelosi.

Men republikanerna vann inte bara Representanthuset utan vann majoritet också i en mängd olika delstatskongresser. Detta sammanföll med att det nu är dags för ny gränsdragning för diverse kongressdistrikt i en mängd olika delstater. En process som sker vart tionde år där delstatskongresserna gör upp om distrikten - en process som de senaste årtiondena gynnat demokraterna men nu tack vare republikanernas kongressegrar förra året gynnar republikanerna.

Processen är i full gång och Washington Post skriver här utvecklingen så här långt - och överlag är det som förväntat republikanerna som gynnas mest. Här har Washington Post också sin egen sektion om gränsdragningsprocessen med interaktiva kartor, artiklar och kommentarer.

Och här har RealClearPolitics också en artikel från i juni om varför denna process gör att demokraternas (och Nancy Pelosis) chanser att återvinna Representanthuset ser små ut.

Källor: Washington Post, Washington Post, RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Situationen inför 2012 ser svår ut för demokraterna 20101111

Republikanerna vinner delstatskongresserna 20101104

(D) behåller Senaten - (R) vinner Representanthuset 20101103

Inga kommentarer: