söndag 22 januari 2012

Gingrich vinner South Carolina

Newt Gingrich vann i natt South Carolinas primärval - redan tidigt när exit polls började rulla in så förutspådde Fox News följt av andra nätverk och tidningar som New York Times att det stod tydligt att segern var Gingrich; och med ett sådant vågat tidigt besked så blev det också en rejäl skräll (för att använda ett sportord jag inte brukar använda). Gingrich vann med 100% av rösterna räknade med 40,4% mot Romney på 27,8, Santorum på 17,0 och Paul på 13,0%. Herman Cain (Som Stephen Colbert uppmanat folk att rösta på) fick 1%.

Och här är Gingrichs segertal - ett långt men bra sådant, bra i synnerhet pg a att Gingrich talar gott om sina medkandidater (vilket kan gynna hans önskan att vinna över dessa väljare och ena partiet när/om han blir partiets kandidat). Lika goda ord har han dock inte att säga om president Obama - men det är i sammanhanget förstås också bra:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag stöder sedan ganska lång tid tillbaka Newt Gingrich, och kvällens seger var förstås en enorm framgång för Gingrich, som enligt min mening nu är republikanernas nye frontrunner (än en gång). Mitt Romney vann New Hampshire (och vann -inte- Iowa) och det är helt enkelt inte lika starkt som att svepa med sig en hel delstat i södern. Inför Florida är Romney favorit och många där har redan förtidsröstat (mest troligt på Romney) - men på måndag hålls en debatt, och debatter har ju hittills visat sig vara Gingrichs grej.

Se även tidigare inlägg:

Elefant väljer vinnare i South Carolina 20120122

------------

Mitt Romney vinner New Hampshire 20120111

Inga kommentarer: