fredag 17 februari 2012

Debatten om preventivmedel på väg att gå överstyr

Det kommer under hösten att föras två parallella debatter utifrån Obama-administrationens konfrontation med katolska kyrkan. Dels en - den som alla vettiga republikaner kommer att driva - som handlar om religionsfrihet, dvs vilka rättigheter religiösa (dvs kristna) organisationer bör ha eller inte. I den debatten kommer man att utmåla Obama som en president som går och gått långt över gränsen, och inte haft vett nog att själv förstå var gränsen för federal inblandning går, så länge inte halva landet gör uppror mot honom.

Från demokraternas håll kommer en annan debatt att drivas; nämligen den om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar (och i detta sammanhang kan vi ta bort rätten till abort, eftersom det inte är vad saken handlar om). I den debatten kommer Obama i sin återvalskampanj utmåla republikanerna som ett parti med kandidater som inte förstår gränsen mellan religionsfrihet och påtvingade religionsideal. Han kommer också att utmåla republikanerna som extremister i dessa frågor.

Sedan debatten tog fart har Obama försökt styra upp sina egna misstag, och även om hans kompromiss i preventivmedelsfrågan (vilket innebar att religiösa institutioner inte skulle behöva täcka preventivmedelskostnader i sina sjukförsäkringar utan att försäkringsbolagen själva skulle tvingas stå för den notan) inte gjort katolska och andra organisationer nöjda - så har han likväl stillat den värsta av allmänhetens kritik.

Republikanerna har emellertid de senaste dagarna inte lyckats stilla kritiken mot "religiös extremism" särskilt bra. Tvärtom har man agerat otroligt ogenomtänkt. Och då inte från katolska kyrkans håll, som redan vet hur man agerar i sådana här situationer och har genomtänkta responser överlag och som fokuserar på religionsfrihetsfrågan - det korkade har skett genom republikanska politiker, eller personer kopplade till republikanerna.

Häromdagen intervjuades den konservativa affärsmannen Foster Friess som varit till stor hjälp för Rick Santorum och finansierat Super PAC:en "Red, White and Blue Fund" som kör ad:s till Santorums förmån, vilket varit essentiellt för denna, som hittills inte haft något överskott på egna pengar. I intervjun med Andrea Mitchell förklarade Friess att det fanns många viktigare frågor än preventivmedelsfrågan (helt klart sant) - men när han sedan förklarade hur han betraktade denna fråga (nämligen utifrån hur situationen var för typ 60 år sedan) sa han så här:



Det är inget lyckat uttalande, i synnerhet inte när det knyts till Rick Santorum vars egen retorik inte heller är särskilt mjuk i frågan. Santorums egen position är enligt mina bedömningar både förstående och tydlig; han förespråkar inga förbud mot preventivmedel, men följer för egen del katolsk lära om sexualitet överlag och anser att kulturen behöver förändras - men gör där en stark distinktion mellan den ståndpunkten och ett politiskt kulturkrig. Därtill är han heller inte oförstående eller nedvärderande vare sig mot kvinnor eller meningsmotståndare.

Det önskade Foster Friess säkert inte heller vara, han ville främst vara rolig - men utifrån hur man var rolig i allmänhet för typ 60 år sedan... Det bästa han kan göra framöver för Santorum, förutom att pumpa in miljoner i dennes Super PAC, är nog att själv vara tyst och låta Santorum tala om dessa frågor istället.

Med det sagt har Santorum också sagt saker som flitigt kommer att användas av demokraterna - något CNN här rapporterar om (med ett citat från Caffeinated Thoughts - bloggen min bloggkompis John Gustavsson deltar på):



Jag håller med i slutanalysen och tror inte heller att Santorums åsikter kommer att skada honom eftersom det är enkelt för honom att försvara sin ståndpunkt: han följer verkligen katolska kyrkans läror - och det är läror demokraterna i en presidentkampanj inte tänker gå emot, åtminstone inte så länge det framförs på det sättet. Han kommer inte att angripas för att han är en strikt troende katolik - däremot måste han visa förståelse för de saker han uttalar sig om, och att han verkligen engagerar sig för de människor som kopplas till hans ståndpunkter. Allt jag sett av Santorum visar att han kan göra detta - men däremot gör människor som Foster Friess det hela mycket svårare.

Se även tidigare inlägg:

Republikansk senatskandidat tar upp anti-katolicismen 20120216

Huckabee tackar Obama 20120216

MtP: Katolska Kyrkan, Rick Santorum 20120212

Inga kommentarer: