tisdag 21 februari 2012

Iran fortsatt aggressivt - nya inspektioner verkar utsiktslösa

Konflikten med Iran börjar i allt högre utsträckning likna upptakten till ett krig. Israel planerar med stor sannolikhet för eventuella operationer, trots amerikanska och europeiska förhoppningar om att sanktionerna ska komma att bita tillräckligt hårt. Något som i sin tur fått Iran att förklara att de är beredda att slå till preventivt om deras intressen hotas.

IAEA besöker nu också för andra gången på tre veckor Iran för att undersöka landets kärnkraftsanläggningar. Förhoppningarna om att dessa ska tillåtas undersöka anläggningarna i den utsträckning som behövs är dock mycket små. Här har Fox News också ett inslag om inspektörerna:



Iran har också hotat att stänga ner Hormuz-sundet, något USA inte har för avsikt att tillåta och på plats finns det amerikanska hangarfartyget U.S.S Abraham Lincoln för att skydda från iransk avstängning - något CNN här rapporterar om:



Situationen liknar således allt mer ett krigstillstånd. Och även om olika västländer betraktar situationen utifrån olika bedömningar av allvaret i situationen så är det viktigt att omvärlden står enade mot Iran, och gemensamt konstaterar att konflikten i grunden helt och hållet är deras eget fel.

Konflikten - oavsett om krig bryter ut eller ej - riskerar också att få stora ekonomiska konsekvenser. Och jag vill även i detta inlägg rekommendera min bloggkompis John Gustavssons utmärkta analys i sin artikel om "Hur Iran kan orsaka stagflation" från den 2 februari.

Se även tidigare inlägg:

Huckabee om USA:s relation med Israel 20120221

Israel och hotet från Iran 20120220

2 kommentarer:

rima sa...

Det Euro-Amerikanska folkmordet i Mellanasien med igång sättande av Irak-Iran kriget kräver fortfarande många liv.
Att folket i de s.k. civiliserade världen efter decennier av aggression blundar och nöjer sig att skrika ut sin vrede för skydd av djur o regnskog, är en psykologisk dilemma som drabbar det Euro-Amerikanska folket stort lidande.
De två krigsdrabbade nationerna har insett det tragiska att de kärnvapen bestyckade nationerna vill avliva ännu mer miljoner människoliv för att behålla sin militära grepp över folket.
De vaknade nationerna kommer att leda de rättakämpande massan mot nya ide och lösningar.
Marknads liberalismens fall som den Kommunistiska eran syns i horisonten.

Ronie Berggren sa...

Och den kommunistiska respektive marknadsliberala eran ska ersättas av vad, menar du?