tisdag 5 juni 2012

Podd 7: John Gustavsson om Keynesianismen

Podd 7 är här. Den här gången pratar min bloggkompis John Gustavsson om ett mycket viktigt ämne: Keynesianismen - det ekonomiska system baserat på den brittiske ekonomen John Maynard Keynes idéer, som präglat hela Västeuropa sedan andra världskriget - och som från Franklin Delano Roosevelt fram tills Ronald Reagan i lika stor utsträckning präglade också USA.

I dagens USA driver president Obama, inte minst med sitt stimulanspaket, en ekonomisk politik i linje med Keyenes. Bland konservativa finns emellertid ett starkt motstånd mot keynesianismen, och de föredrar istället mer frimarknadsekonomer från den Österrikiska skolan som Friedrich Hayek. John Gustavsson, som för egen del studerar ekonomi på National University of Ireland, kommer i denna podd att berätta mer om vad keynesianismen är för något och varför han är kritisk till denna, såväl som till president Obamas ekonomiska politik.

Här är podd 7:I podden tipsade jag också om två musikvideos där Keynes och Hayek möts i två rap-battles. Den första videon var "Fear the Boom and Bust" a Hayek vs. Keynes Rap Anthem - och den andra "Fight of the Century: Keynes vs. Hayek Round Two" - båda filmerna är producerade av Emergent Order och finns i de hänvisande länkarna tillgängliga på YouTube.

Tidigare poddavsnitt går som vanligt att hitta i arkivet.

Inga kommentarer: