torsdag 26 juli 2012

Några fakta om National Rifle Association (NRA)

För närvarande står USA:s vapenlobby-organisation National Rifle Association (NRA) åter i rampljuset, så som alltid blivit fallet vid senare års skolskjutningar.

Organisationen beskrivs ofta som en extremistisk lobbygrupp. Och här i Sverige präglades många av Michael Moores mycket vinklade bild av organisationen i dennes film Bowling for Columbine (en film jag sakligt går igenom i denna artikel, där jag också tar upp hans haltande kritik mot NRA).

SVD Brännpunkt skriver också Marcus Oscarsson, statsvetare vid University of Denver, en artikel med en klassisk skeptisk, och svensk, bild av NRA följande:

2010 sköts nästan 9 000 personer ihjäl i USA och efter den enorma medieuppmärksamheten kring dödsmassakern förra veckan borde presidentkandidaterna ha mycket att vinna på att kampanja för strängare vapenlagar.

I stället är det precis tvärtom.

Obama håller en mycket låg profil i vapenfrågan och har fått kritik för att inte göra verklighet av kraven på hårdare vapenlagar. Även Romney har gjort en kovändning och deklarerat att hans fokus är att försvara amerikanernas rätt att äga och bära vapen. Han har till och med blivit medlem i USA:s nationella vapenförening NRA, National Rifle Association.


Och vidare:

Anledningen till presidentkandidaternas plötsliga kovändning stavas just NRA; USA:s mäktigaste lobbyorganisation med över fyra miljoner medlemmar vars främsta syfte är att försvara rätten att äga och bära vapen.

NRA samlar varje år in stora summor pengar till kampanjer mot politiker som vill ha strängare vapenlagar. Exemplen på kandidater till USA:s kongress som lett opinionsmätningar men ändå förlorat efter att ha dränkts i negativ valreklam finansierad av NRA är många.


Ingen smickrande bild, och ingen speciellt nyanserad bild heller. Här har emellertid Washington Post en bildartikel med några olika fakta om NRA och dess historia. Utöver en del punkter av ren kuriosa, som att Gen. Ambrose E. Burnside - som ledde NRA när organisationen startades 1871 pg a att man ansåg att nordsoldaterna under kriget visat sig inte kunna skjuta, och organisationen ville ge dem vetenskaplig vapenträning - också hade ett speciellt skägg på sidorna av kinderna som ingick i mustaschen, som med anspelning på hans efternamn kom att kallas sideburns, så nämns också en hel del annat som ger organisationen en mycket mer seriös prägel.

Bortsett från diverse kändisar i allmänhet har 8 amerikanska presidenter varit livstidsmedlemmar i NRA. Ulysses S. Grant, Theodore Roosevelt, William Howard Taft, Dwight D. Eisenhower, Richard M. Nixon, Ronald Reagan och George H.W. Bush. Samt, som enda demokrat, John F. Kennedy. NRA har heller aldrig per automatik varit "republikanskt" och först 1980 började man endorsa politiska kandidater med sitt stöd för Reagan framför Carter.

Efter mordet på Kennedy förespråkade organisationen också ett förbud mot att köpa vapen över postorder (vilket JFK:s mördare Lee Harvey Oswald gjort genom en postorder-annons i NRA:s The American Rifleman Magazine). Man hade också stött vapenlagar på 1930-talet, och på 1960-talet kritiserades organisationen från höger för att inte ha gjort mer för att stoppa de nya lagar som trädde i kraft efter morden på Martin Luther King Jr och Robert Kennedy.

Idag är organisationen väldigt inflytelserik och förespråkade Kongressen Contempt of Congress ifråga om Justitieminister Eric Holders hantering av Fast and Furious-skandalen. Man samarbetar också med ungdomsgrupper över hela landet och lär ungdomar att hantera vapen ansvarsfullt.

Desto mer man sätter sig in i NRA:s arbete - desto mer ansvarsfulla verkar de vara. De utgör ingen högerextrem milisgrupp med nojigt konspirationstänkande. Det är bara en organisation som värnar amerikaners definitiva rätt att fritt bära vapen, och tränar dessa att göra det ansvarsfullt.

Och det framstår faktiskt helt orimligt att ett land som USA -inte skulle ha- en organisation som NRA, och om vapenägare sprang ut helt på egen hand och sköt bäst de ville. Så fungerar det inte i Sverige ifråga om jakt - och så bör det naturligtvis heller inte fungera i USA ifråga om jakt och vapenträning med allt från jaktgevär till halvautomatiska militärvapen.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Colorado-mördarens anteckningsbok gav ledtrådar 20120726

--------------

Romney tar avstånd från nya vapenlagar 20120724

Inga kommentarer: