fredag 28 september 2012

Förtidsomröstningen tvingar överseende av kampanjstrategi

Den första presidentdebatten är nu på onsdag. Många kommer dock redan ha lagt sina röster när debatterna börjar. Förra veckan inleddes förtidsomröstning i Idaho och South Dakota, och igår startade förtidsomröstningen i nyckelstaten Iowa, och på tisdag börjar Ohio sin förtidsomröstning.

2002 och 2004 mobliserade Karl Rove en massvis dörrknackar- och telefonkampanj för George W. Bush och republikanernas del bara dagar innan valet, vilket hjälpte till att ge partiet såväl kongressegrar och fyra år till i Vita Huset. I år skulle en sådan strategi inte vara lika framgångsrik pg a förtidsröstandet. 1978 inleddes förtidsröstning i Kalifornien och 2008 utgjordes 41,7% av rösterna av förtidsröster. I år tillåts förtidsomröstning i 32 delstater och dess popularitet ökar för varje valcykel.

Här skriver Los Angeles Times om saken och konstaterar att förmodligen 35% av rösterna i detta presidentval kommer att utgöras av förtidsröster, vilket innebär nödvändiga omstruktureringar för valkampanjerna.

Det är dock främst de bestämda väljarna som röstar i förtid - och desto osäkrare väljare är, desto längre är de troligt att de drar ut på tiden. Och kampen kommer i stor utsträckning att avgöras av just de mer osäkra mittenväljarna - varför debatterna således likväl inte blir överflödiga.

Här har NBC News ett inslag om det senaste i presidentkampanjerna, där man även berättar om förtidsomröstningen och om hur antalet förtidsomröstande i somliga swingstater kan komma att uppgå till hela 50%:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: Los Angeles Times, ABC News

Se även tidigare inlägg:

Förtidsomröstningen börjar i många delstater 20120922

Inga kommentarer: