tisdag 30 oktober 2012

Evangelikala latinos välkomnar Romney

President Obamas övertag bland latinamerikanska väljare är givetvis väldigt stort. Och Romney var förmodligen en av de sämsta GOP-kandidater ifråga om att tilltala denna väljargrupp.

Ett segment av latinoväljare är dock öppna för Romney - de evangelikala. Los Angeles Times skriver här om hur stödet för Romney bland evangelikala överlag nu är stort, och att den skepsis mot Romneys mormonism som dessa hyste under primärvalet (mest synligt i primärvalet i South Carolina) nu tycks ha övervunnits. Något som för dem som följt den här utvecklingen inte alls är förvånande.

Mer förvånande är dock att Romney även tycks ha en chans bland evangelikala latinos - något McClatchy skriver om i denna artikel. Medan 3 av 4 katolska latinamerikaner stöder Obama, så stöder 40% av de evangelikala latinoamerikanerna Mitt Romney - vilket är det största stöd för republikanerna inom alla latinamerikanska grupper. Och somliga anser att siffran är ännu högre:

“My projection is you’re going to see close to 60 percent of Latino evangelicals supporting the Romney ticket,” sa pastor Samuel Rodriguez, president för the National Hispanic Christian Leadership Conference, med mer än 25,000 evangelikala grupper.

“It’s not a question that they’re head over heels with Romney,” fortsatte han. “I think there is a reluctant disappointment with Obama.”


Man är besvikna på Obama för dennes övergivande av den traditionella synen på äktenskap, och hans misslyckande i att få igenom en immigrationsreform. Samt den stora ökning av deportering som skett under Obama-administrationen.

De latinoamerikanska protestanterna har även de stött demokraterna, men bytte till George W. Bush 2004 för att 2008 skifta tillbaka till demokraterna och Obama, som lovade en immigrationsreform under sitt första år.

Att många protestantiska (men även en del katolska) latinamerikaner stöder Romney, har upprört en del andra liberala latinos. Här uttalar sig skådespelerskan Rosie Perez, och beklagar sig över att hennes landsmän med latinamerikanskt påbrå stöder Romney pg a religion:Den evangelikala latino-gruppen kan således vara viktig för Romney. Likväl är Romney ingen republikansk latinovän i stil med Bush-familjen, som har en väldigt viktig roll att fylla för att i framtiden lyckas ena det republikanska partiet med USA:s för närvarande politiskt viktigaste etniska minoritetsgrupp.

Källor: McClatchy, Los Angeles Times, RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Kampen om Nevadas latinoväljare 20121002

Inga kommentarer: