tisdag 25 mars 2014

Georgia får nya kraftfulla pro-vapen-lagar

Georgia har röstat igenom en omfattande pro-vapen-lagstiftning, som gör det lagligt att bära vapen på pubar, i skolor, på resutranger, på flygplatser och i kyrkor. Kvar återstår nu bara en signatur av den republikanske guvernören Nathan Deal som väntas godkänna lagen.

Lagen är en tydlig seger för NRA som kallar lagstiftningen för "en historisk seger för det andra konstitutionstillägget" - medan anti-vapen-grupper, som den av den skottskadade fd kongresskvinnan Gabrielle Giffords organisation Americans for Responsible Solutions, kallar lagen för "den mest extrema vapenlagen i USA".

Sandy Hook-massakern 2012 drev på krafterna för att begränsa tillgången till vapen, och även president Obama försökte sig på (men misslyckades) driva igenom en federal vapenbegränsningsreform. Det i sin tur ledde dock till en kraftig motreaktion från höger, där i synnerhet republikanska delstater tog steg för att säkra amerikaners rättighet att bära vapen utan inkräktande från den federala regeringen - och lagen i Georiga är den en sådan.

Somliga menar dock att vapenförespråkarna dock gått för långt, och gått längre även än den allmänna opinionen - vilket kan komma att innebära ett bakslag för NRA och vapenlobbyn. Alla delar dock inte den uppfattningen:

“I don’t think it will backfire,” sa Jerry Henry, direktör för Georgia Carry, en av de lokala grupper som förespråkade lagen. “You can bet those politicians who voted for it knew what their constituents wanted.”


Specifikt ger lagen människor med tillstånd rätt att bära vapen på pubar så länge de inte dricker alkohol, personer med vapentillstånd ska även ha rätt att kunna bära vapen på flygplatser utan att åtalas av myndigheterna, lagen ger också skoldistrikt rätt att beväpna personalen i händelse av skolmassaker-försök. Lagen ger även dömda brottslingar rätt att hävda stand-your-ground-lagar, dvs rätten att skjuta i självförsvar om man anser sig vara rejält hotad, istället för att i första hand fly därifrån.

Lagen ger även rätt att bära vapen i kyrkor, men bara om kyrkan tillåter detta. Däremot tillåts inte vapen på skolgårdar, vilket var ett av de initiala förslagen. Lagen är dock ett led i de övergripande pro-vapenlagar som sveper över en nation som är alltmer polariserad i frågan. Bara det senaste året har 21 lagar godkänts runtom i USA som ger vapenägare större rättigheter.

Här också en artikel hos Bloomberg där den nya lagen analyseras.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2014 - del 11: Wayne LaPierre 20140307

Vita Huset utfärdar nya vapenförordningar 20140107

Inga kommentarer: