tisdag 28 april 2015

Ayaan Hirsi Ali till Sverige: Ni borde vara stolta över Lars Vilks

Ayaan Hirsi Ali är på ett snabbbesök i Sverige för att promota sin nya bok om uppmaningar på att reformera Islam. DN träffade henne, och skriver om att hon bland annat hyllar Lars Vilks som en personlig hjälte.

Hon säger om sin egen roll i drivandet av den här debatten:

– Jag är rädd för att bli dödad, men jag är beredd att betala priset att ge upp en del av min rörelsefrihet. Alternativet vore ju att ge extremisterna rätt. Däremot är jag inte det minsta rädd för att få kritik. Jag menar, vad kan hända?


Erik Ohlson, som intervjuar Ali frågar slutligen om hon inte är rädd att stämplas som islamofob, på samma sätt som te x Lars Vilks, varpå Ali säger:

– Lars Vilks är en hjälte för mig. Jag tror inte för ett ögonblick att han är islamofob, att han vaknade en morgon och bestämde sig för att börja skända muslimer. Han prövar gränserna för debatten och för sitt konstnärskap och betalar ett mycket högt pris för det. Ni borde vara stolta över honom.


Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Fundamentalistisk Islam vs Fundamentalistisk Kristendom - och Svensk Media 20150426

Ayaan Hirsi Ali om sin nya bok och kritiken 20150422

Min podcast om islamofobi kontra militant Islam, och religionsprofessor Mattias Gardells vittnesmål på rättegången mot Anders Behring Breivik, där han bland anförde att Ayaan Hirsi Ali bidrog till att legitimera den världsbild Breivik bekände sig till. Därtill om snöbollseffekterna av Lars Vilks rondellhund:

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam: Vad är Farligast? 20121214

Inga kommentarer: