fredag 27 november 2015

Inget stöd för Trump hos Republican Jewish Coalition

Republican Jewish Coalition består av donatörer som ger stöd åt de flesta republikanska presidentkandidater. Med ett undantag - Donald Trump, vars stöd verkar vara obefintligt bland republikanska judar.

Det finns två kategorier av kritik inom gruppen, dels det vanliga GOP-etablissemangets kritik: att Trump är en pajas och ingen seriös kandidat.

Och dels att Trump med sin kandidatur stöper om republikanerna till att bli ett mindre- inte mer inkluderande parti, varpå det sistnämnda är något den judiska koalitionen arbetat för.

Trumps uteblivna stöd är därför ironiskt på så vis att han är den republikanska kandidat som i detta race är "mest judisk". Hans dotter Ivanka konverterade till judendomen 2009 och Donald Trump själv har levt stora delar av sitt liv i de judisk-dominerade delarna av Manhattan.

Därtill är han relativt acceptabel i många sakfrågor. Likt alla republikanska kandidater stöder han helhjärtat Israel, men är i grunden inte lika socialkonservativ- vare sig som många av hans motkandidater, eller som de republikanska kärnväljarna - vilket också faller mer i linje med de judiska republikanerna som i stor utsträckning är liberala i frågor som aborter och gayäktenskap.

Likväl tycks stödet utebli. Och Trumps styrka ligger helt uppenbart inte i att bygga koalitioner, utan att ha en hängiven grupp av kärnväljare. Det kan, verkar det som, faktiskt räcka för att vinna den republikanska nomineringen. Men det räcker inte för att bli president.

Källa: Mint Press News

Se även tidigare inlägg:

Donald Trump kan vinna GOP-nomineringen 20151127

Inga kommentarer: