tisdag 21 mars 2017

Konstkritiker på SVT om George W. Bushs målningar

SVT:s Kulturnyheterna, körde den 20 mars ett inslag där George W. Bushs porträtt av krigsveteraner, Portraits in Courage, uppmärksammas.

När inslaget börjar skymtar tavlorna förbi och några klipp där Bush skakar hand med veteraner, och en berättarröst säger:

"Porträtt av mod. Det heter George Bushs nya konstutställning. 66 porträtt av soldater som den forne presidenten sände ut i Irakkriget. Bush, som börjat måla för några år sedan, vill uppmärksamma de enskilda soldaternas öde. Experter i USA studerar nu penseldragen i jakt på självinsikt hos amatörmålaren."


Därefter säger den svenske konstkritikern Dennis Dahlqvist i inslaget:

"Alltså, det är inte omöjligt att det finns självinsikt hos Bush, men det är svårt att säga att konsten skulle visa på det. Varför Bush väljer att måla som sin hobby efter att han varit president är snarare på grund av att det är en lämplig hobby för en ex president. Konst är nämligen väldigt fint. Så de som sysslar med det är också väldigt fina. Så på det sättet kan han legitimera att han fortfarande är en väldigt storartad samhällsmedborgare."


Därefter är inslaget slut. Ett av Bushs många hedervärda initiativ för att stödja krigsveteraner beskrivs alltså som blott en metod för Bush att framställa sig själv som en "storartad samhällsmedborgare". Och självinsikt har han sannolikt inte heller fått. Åtminstone kan man inte utläsa det i konsten.

Jag är Sveriges främsta George W. Bush-expert. I april släpps den första delen i min trilogi om George W. Bush. Köp den istället för att lyssna till "SVT-experter". Om det finns några som saknar självinsikt så är det dem. Det tar jag upp i min bok.

Källa: SVT Kulturnyheterna, den 20 mars 2017, kl 18.13-sändningen.

Se även tidigare inlägg:

Podd 350: Ronie Berggren om sin bok om George W. Bush och presidentvalet 2000 20170311

I april släpps Ronies bok: George W. Bush - Det amerikanska presidentvalet 2000 20170310

Inga kommentarer: