onsdag 6 december 2017

Trumps Jerusalem-beslut grundas i flera redan tagna beslut av båda partierna och Barack Obama

Hysterin i Sverige över att Donald Trump nu tagit "beslutet" att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är grundad i ren okunskap vilka som egentligen redan tagit beslutet i fråga flera gånger tidigare men som Trump endast formellt nu upprepade och verkställde. I denna krönika frmaställer jag fakta i syfte att nyansera debatten från enbart känslor och okunskap till rationalitet och kunskap då det visar sig att Trump har överväldigande stöd av båda politiska partierna i den amerikanska Kongressen samt före detta presidenten Barack Obama kring Jerusalem-beslutet.

Att Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad kommer inte som en överraskning för den som är insatt i historiska politiska fakta från USA. Dessutom infriar beslutet ett vallöfte.

Det Republikanska partiet har inskrivet i sitt partiprogram att Jerusalem är Israels eviga huvudstad. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i hans eget partis officiella politik och partiprogram.

Även det Demokratiska partiet har Jerusalem inskrivet som Israels huvudstad i sina fyra senaste partiprogram. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i hans motståndarpartis eget officiella politik och partiprogram.

Innan presidentvalet 2012 underströk dåvarande presidenten Barack Obama vikten i att inkludera erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad i partiets partiprogram. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i den vänsterliberala före detta presidentens Barack Obamas vilja.

Den amerikanska Kongressen stiftade en lag 1995 vars syfte var att flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Lagen i fråga erkände även Jerusalem som Israels huvudstad. Lagen fick överväldigande stöd av båda partierna i både Senaten och Representanthuset. Bill Clinton gick dock emot den överväldigande folkviljan vägrade verkställa lagen. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i en redan Kongressstiftad lag.

Så sent som i somras röstade den amerikanska Senaten 90-0 till fördel för en resolution (tio senatorer avstod av olika anledningar) att Jerusalem är Israels huvudstad. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i en nyligen framröstad resolution i Senaten med enhälligt stöd av både det Republikanska och Demokratiska partiet.

Det ska tilläggas att några av samma demokratiska senatorer som Diane Feinstein och Bernie Sanders som båda röstade för resolutionen i juni nu helt plötsligt motsätter sig Trumps erkännande av precis samma resolution de lade sin ja-röst på. Man kan argumentera att det ligger hyckleri begravet här.

Kontentan är att Trump egentligen inte tog ett oväntat beslut i frågan utan agerade precis så som både det Republikanska och Demokratiska partierna samt Barack Obama sedan 1995 har önskat. Man kan argumentera att Obama saknade kurage att faktiskt verkställa sin egen och sitt partis officiella politik kring Jerusalem.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: