fredag 19 februari 2021

Podd 1273: USA-uppdatering 19 februari 2021

Podd 1273. Ronie Berggren om det senaste i USA: Trump friad i riksrättsprocessen; Rush Limbaugh död; Bob Dole har lungcancer; Andrew Cuomos Corona-kris; Bidens immigrationsplan öppnar för ny omgång illegal massinvandring; Ted Cruz på pinsam semesterresa; Obama-rådgivare besviken på Bidens pro-israeliska syn; Nasa lyckas med banbrytande mars-landning.

Rättelse: I avsnittet sägs att David Letterman från CNN också avlidit. Det är givetvis Larry King som åsyftas.



STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER.

Alla avsnitt hittas i poddarkivet.

2 kommentarer:

Kapitalist sa...

Du får nog äta upp din hatt angående din prognos om Bidens utrikespolitik! Jag sätter min hatt mot din alla gånger. Vi får se vem som får en frukost att ångra! :-D Nu vill jag skriva av mig om något jag vet mer säkert.

Angående rymdpolitiken så heter rovern Perseverance (påminner om hur britterna döpte hangarfartyg till sånt som Indomitable och Formidable). Den ska inte alls leta efter liv, den ska undersöka mineral. Föregångaren Curiosity-rovern hade instrument för geologi så det är den logiska systematiska efterföljaren. Det är bara inkompetent media-hype som tjatar om "liv på Mars". Förvisso tros 90% av alla mineral på Jorden ha skapats av biologiska processer, så om det någonsin har funnits liv på Mars så borde, nästan måste, en mineralogisk studie avslöja detta. Men alla seriösa forskare som har byggt och driver denna rymdfarkost är intresserade av Mars som planet, de jagar inte aliens, det är bara journalister och deras troende som gör det i sin egen Hollywood-fantasi. Jag tycker sånt bara är tröttsamt.

Elefanten i USAs rymdpolitik är SLS, Space Launch System. Jag rekommenderar dig att ta en titt på det projektet, inte minst för att huvudspelaren som konkurrent är Elon Musk, tydligen världens rikaste man nu. Tillsammans med rymdkapseln Orion sägs SLS ha en total kostnad på runt $40 Billion(!) Den är många år försenad och blir hela tiden allt mer försenad med allehanda förevändningar. Det är på pappret en rymdraket nästan lika kapabel som Apollo-programmets Saturn V på 1960-talet. Tyvärr är den minst lika dyr att utveckla och har tagit mer än dubbelt så lång tid redan, utan att ha någon förmåga som Saturn V hade redan för över ett halvt sekel sedan. Även om den skulle bli klar en dag, så är den för dyr att använda, uppskattningsvis $1 Billion per uppskjutning i rörliga kostnader. Och den är något för liten för att kunna skicka astronauter till Månens yta. Den är ett missfoster per design.

SLS var från början idén om att skicka upp rymdfärjan utan rymdfärjan. Själva färjan, den bemannade grejen med vingar som landade och återanvändes, var den dyra och komplicerade saken. SLS är färjans motorer monterade på färjans stora externa bränsletank och med de båda fastbränsleboostrarna. Och en satellit eller bemannad kapsel på toppen av bränsletanken. Så SLS skulle för 10 år sedan vara en snabbt genomförbar och billig ersättning för rymdfärjan efter dess andra dödskatastrof. Men denna "förenkling" av dess design har redan blivit det i särklass dyraste och mest försenade raketutvecklingsprojekt i historien. Man har byggt om precis allt från grunden. Lokalerna där den monteras. Tornet och plattan den ska skickas upp ifrån. Crawlern den transporteras på. Fastbränsleraketerna O.s.v. T.o.m. huvudmotorerna trots att de redan har flugit rymdfärjan till rymden flera gånger och har legat i lager sedan 10+ år! SLS är inget annat än det militärindustriella komplexets mångmiljardersbedrägeri stöttat av korrumperade senatorer.

Samtidigt har SpaceX utvecklat och tagit i drift Falcon Heavy, för mindre än 1/20 av utvecklingskostnaden och per uppskjutning. Och FH har redan använts framgångsrikt flera gånger och är nästan lika kapabel som SLS. Och SpaceX har skickat upp astronauter i sin egen rymdkapsel Dragon, till Internationella Rymdstationen.

Kapitalist sa...


Alla presidenter har varit klart positiva till att satsa mer på rymdfart. Bush d.ä. ville verkligen ge NASA chansen att skicka astronauter till Mars (utom Bill Clinton som ju var fokuserad på mer lekamliga intressen, men även han höll en Vita Hus-presskonferens med fake-forskare om att de hade hittat liv på en meteorit från Mars). Tyvärr, NASAs reaktion på Bushs välvilja went all out magalomaniac von Braun style och föreslog ett project (kallad 90-dagarsrapporten) som innebar att man först bygger en rymdstation i Jordens omloppsbana för att montera Battleship Galactica, och en månbas för utvinna bränslet(!) Uppenbarligen för att tillfredsställa olika särintressen med helt andra saker än astronauter till Mars som mål. Med en nota på minst $400 Billion (vilket var mycket pengar på 1990-talet, även om det är svårt att tro idag när allt under trillion är försumbara växelpengar). För att likt Apollo 11 sätta en flagga på Mars yta och åka hem så fort som möjligt. Så Bush sade rationellt att jaha, i så fall har vi ju inte råd med det, så vi skär ned på NASA istället.

Hussein Obama dumpade sen Bush den yngres diffusa, men långsiktigt välvilliga, plan på att först skicka astronauter tillbaka till Månen och sen nån gång till Mars. Obama fastnade istället för någon dålig rådgivares idé att skicka astronauter till en asteroid. Grejen är bara den att det faktiskt är svårare att åka till en asteroid än till Månen. Asteroider flyger oss förbi på nära håll emellanåt, men de flyger just förbi, så det krävs mycket bränsle för att komma både dit och tillbaka, och exakt timing. Dessutom vet man väldigt lite om enskilda asteroider, så om de roterar för fort eller är lösa damm-klumpar så blir det svårt för astronauter att interagera med dem. Så man kom sen på idén att robotiskt "hämta" en asteroid och lägga den i Månens omloppsbana för att sen skicka astronauter till den. Eftersom det skulle kräva en jätteraket att flytta omkring något så stort som en kilometerstor asteroid, så blev den idén till tummetotten att hämta en meterstor sten från ytan på en asteroid och sätta den i Månens omloppsbana. Astronomernas internationella förening för studiet av asteroider sade offentligt att det kan väl NASA göra om de vill, men det har inget som helst vetenskapligt intresse för oss. Vi vill studera MÅNGA asteroider, för det finns ju miljoner av dem så en säger föga om de andra. Med teleskop om så är nödvändigt. Inte hämta en sten från en asteroid. Vi har faktiskt många tusen sådana stenar redan i muséer, de kallas "meteoriter" och landar här av sig själva gratis.

Men det var ju inte Obamas fel, annat än att han valde usla rådgivare i detta fall. Liksom Trump är en genuin rymdentusiast, han såg ju Apollo 11-landningen live på TV när han var 23 år. Men han vet så mycket att han kallade Orion spacecraft för "Oreo space raft" i ett tal... Som sagt, alla presidenter vill väl inom rymdutforskning, de bara vet inte så mycket om det och har inte tid att fördjupa sig.

Obama förstärkte Bush d.y. satsning pǻ privat rymdfart, vilket har gett fantastiskt god utdelning i form av SpaceX, men även flera andra företag som är på god gång. Det är snarare enskilda Republican senators som har försvarat the military industrial complex dominans med deras groteskt dyra raketer som inte har utvecklats mycket alls senaste halvseklet. Elon Musk såg ju att där är en skyddad bidragsverkstad där ingenting alls har hänt sedan 1960-talet, så genom att helt enkelt börja tillämpa nutidsteknologi och rationellt entreprenörskap så kan han förbättra det där med en faktor 10 till 100. Vilket han redan har gjort, och håller nu på att sätta en nolla till på sin förbättringsfaktor. I år lär SpaceX skicka upp mer massa i rymden än alla andra företag och stater i världen sammantaget.