Recensioner

Djupgående analyser av litteratur och en del film med anknytning till amerikansk politik, med speciellt fokus på svenska USA-skildringar.

"W" och George W. Bush i andra filmer


Beskrivning: En recension av Olivers Stones film om George W. Bush:
Martin Gelins "Det amerikanska löftet"


Beskrivning: Om den svenske journalisten Martin Gelins uppmärksammade bok från 2009 om Barack Obamas väg till Vita Huset. En bok jag tyckte var extra spännande att läsa pg a att författaren var i min egen ålder."Character is the issue" av Mike HuckabeeBeskrivning:
John Gustavsson recenserar Mike Huckabee


"Do the right thing" av Mike Huckabee

Beskrivning:
John Gustavsson recenserar ännu en Huckabee-bok

Överlever den amerikanska drömmen?


Beskrivning:
Jan-Erik Larsson om den amerikanska modellen och den ideologiska pendelns sväng mot vänster i och med Barack Obamas seger.
Recension: Den sårbara supermakten - Erik Åsard


Beskrivning: Erik Åsard, professor och föreståndare för Svenska Institutet för Nord-amerikastudier (SINAS) vid Uppsala Universitet och dennes läsvärda men likväl vänstervinklade bok om amerikansk politik.

"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan


Beskrivning: Den konservative brittiske EU-parlamentarikern Daneil Hannans bok där han varnar USA för att slå in på samma väg som Europa.
"Islamofobi" av Mattias Gardell


Beskrivning: Jag gör en kritisk analys av religionsprofessor Mattias Gardells bok om islamofobins framväxt i Västvärlden.Flying BatRecension: Decision Points - av George W. Bush


Beskrivning: Jag recenserar George W. Bushs presidentbiografi, där jag gör ingående jämförelser med Bushs framställningar och andra som skrivit om Bushs presidentskap, samt sågar svenska mediers löjligt dåligt gjorda recensioner av den mycket läsvärda boken.


Recension: Tro och makt - Bernard Lewis

Beskrivning: En av världens främsta nu levande islamologer, som nu för första gången givits ut också på svenska (vilket i sig säger ganska mycket om svenskt forskningsläge och det svenska debattklimatet).Världens bästa story - Lars Adaktusson

Beskrivning: Journalisten Lars Adaktusson om sitt liv, sin journalistkarriär och problematiken med svenska medier (Adaktusson har sedan recensionen skrevs blivit kristdemokrat och EU-vän - men gör likväl en bättre analys än de flesta etablerade journalister om problematiken inom svensk journalistik).


Barbarernas leende - Per-Erik Nilsson

Beskrivning: En bok där Per-Erik Nilsson från Uppsala Universitet går igenom TV-serien "24" och framför tesen att ett islamofobiskt präglat Hollywood gått hand i hand med Vita Huset under president Bush. En ståndpunkt jag kritiserar.


Frihet - Jonathan Franzen

Beskrivning: En välskriven roman om en politiskt engagerad familjs öden under Bushs 20-00-tal, skriven av en Bush-kritisk författare med svenskättat påbrå som bland annat fick träffa Barack Obama i Vita Huset, som läst boken."Den Amerikanska Högern" - Martin Gelin

Beskrivning: Den svenske journalisten Martin Gelins andra bok om amerikansk politik, där han i mitt tycke tyvärr misslyckas med sitt försök att beskriva den Obama-kritiska "amerikanska högern". Martin, som jag dock träffade på bokreleasen - och senare också intervjuat - är dock likväl en trevlig prick, och jag tycker trots meningsskiljaktigheter att det är kul att läsa böcker om amerikansk politik från "nytt" folk i min egen ålder.Recension: No Apology - Mitt Romney

Beskrivning: 2012-års republikanska presidentkandidat Mitt Romneys kampanjbok. En läsvärd bok, trots att förlorande kandidaters kampanjböcker knappast hamnar först på särskilt mångas prioriteringslista."Till Varje Pris" - Mathias Sundin


Beskrivning: Folkpartisten Mathias Sundin, som (nästan ;) ) är lika USA-nördigt intresserad som jag (men betydligt mer berest och IRL-erfaren av ämnet) romandebuterar med en riktigt bra bok om en amerikansk presidentkampanj med svensk touch. Coolt!


"19 Minuter" - Jodi Picoult

Beskrivning: Den fantastiska författaren Jodi Picoults roman om en skolskjutning, som jag tyckte blev extra aktuell i samband med den amerikanska vapendebatten efter skolmassakern i Newton, Connecticut i december 2012.
"Flykten från Läger 14: den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger" - Blaine Harden

Beskrivning: En nordkorean om, inte bara sin tid, utan hela sitt liv i nordkoreanskt fångläger. En viktig bok.Thomas Jefferson: Author of America - Christopher Hitchens

Beskrivning: Jag firar mitt ideologiska föredöme Thomas Jeffersons 270-årsdag med en recension av Christopher Hitchens lilla bok om denne. Jag är ingen superfan av Hitchens, men vi båda är likväl våra egna små Jefferson fan-boys. En ideologisk allians helt i min smak.


"Amerika - Drömmarnas land" av Klas Bergman

Beskrivning: Klas Bergman, svensk journalist som bott i USA sedan 1960 - om sitt liv och sin karriär. En "typisk svensk bok om USA" som hade varit mer intressant om Bergman berättat mer om sitt eget liv och tillvaro i USA än om sina "svenska" åsikter om amerikansk politik.

Flying Bat
"Not Peace but a Sword" - Robert Spencer


Beskrivning: Den amerikanske islamkritikern Robert Spencer om skillnaderna mellan kristendom och islam - en bok som ger inblick i den intern-katolska amerikanska debatten om ämnet.
"Why America must not follow Europe" - Daniel Hannan


Beskrivning: Daniel Hannan om skillnaden mellan EU:s och USA:s ideologiska grunder, och varför USA inte bör försöka härma Europa.
"Savage Continent: Europe in the Aftermath of World War II" - Keith Lowe


Beskrivning: Keith Lowe om situationen i Europa efter andra världskriget.
"11.22.63" - Stephen King


Beskrivning: Stephen Kings berättelse om mordet på John F. Kennedy.


"Killing Kennedy" - Bill O'Reilly, Martin Dugard


Beskrivning: Bill O'Reilly och Martin Dugards berättelse om Kennedy-mordet.


"Civilization: The West and the Rest" av Niall Ferguson


Beskrivning: Harvard-historikern Niall Fergusson berättar vad som fått västvärlden att dominera de senaste 500 åren av mänsklighetens historia.
"Big, Hot, Cheap, and Right: What America Can Learn from the Strange Genius of Texas" - Erica Grieder


Beskrivning: Texas Monthly-redaktören Erica Grieder beskeriver Texas för utomstående, och skildrar delstaten bakom schablonbilderna.

"The World America Made - Robert Kagan


Beskrivning: Historikern Robert Kagan om USA:s betydelse för den globalt rådande världsordning vi idag lever i.
"Total Recall - Arnold Schwarzenegger"


Beskrivning: Arnold Schwarzenegger om sitt liv och sin karriär i bodybuilder-världen, Hollywood och de politiska korridorerna.
"Antikalifen: Jag älskar västerländska värderingar - Mohamed Omar"


Beskrivning: Mohamed Omar om sin resa in i- och ut ur islamismens värld.

"Our Man in Damascus: Elie Cohn - Eli Ben-Hanan"


Beskrivning: Den spännande och viktiga berättelsen om den israeliske spionen Elie Cohn."Crippled America" - Donald Trump


Beskrivning: Filip Lamperud recenserar den republikanske 2016-kandidaten Donald Trumps bok "Crippled America".

Inga kommentarer: