måndag 9 januari 2023

Podd 1768: Bolsonaro-anhängare stormar Brasiliens presidentpalats

Podd 1768. Ronie Berggren om varför stormningen av Brasiliens presidentpalats visar bristen på starka högerkonservativa ledare i väst.



STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER.

Alla avsnitt hittas i poddarkivet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som du själv säger, du har inte koll på Brasiliansk inrikespolitik. För det första har Bolsonaro gjort väldigt mycket för hela Brasilien, framförallt dom riktigt fattiga delarna i nordöstra Brasilien. Efter valet har han inte sagt ett pip, så att beskylla honom för att vara delaktig i det som händer nu är snömos. Sedan är jag personligen ingen fan av hans attityd eller hans flört med evangeliska krafter. Hade han varit lite med ödmjuk i sin framtoning hade han nog vunnit valet.

Sedan hör till saken att Lula inte borde fått ställa upp i valet eftersom han suttit i fängelse. Han blev frisläppt pga. av en påhittad teknikalitet, han blev inte frikänd. HD (där 9 av 11 är utsedda av honom och av Dilma) släppte Lula och ett par tusen mördare och våldtäktsmän fria eftersom dom inte var dömda i tredje instans.

Folk har protesterat fredligt utanför Arméns högkvarter i hela Brasilien i två månader. I Brasilia har det varit runt 10 000 som har tältat. Jag var själv runt och pratade med folk som tältade i Rio i slutet på förra året, mest äldre och medelålders, inga unga ”hot heads” Man har bett armén gripa in vilket är en möjlighet enligt paragraf 142 i konstitutionen om ”folket” ber om det, en aningen luddig skrivning skall sägas.

Det som nu har hänt i Brasilia är beklagligt, men det bör också sättas i ett större sammanhang, folk över hela Brasilien har bett militären gripa in. Det har förekommit infiltratörer anarkister/Black Bloc/Antifa under oroligheterna i Brasilia, man har tagit flera bla. en del folk från Chile och givetvis en del brasilianare.

I Sverige, likväl USA och Brasilien så förekommer det oegentligheter under valen, om det är tillräckligt för att ändra valresultateten är däremot tveksamt. I Brasilien har det varit dålig transparens angående valresultatet och en del rykten har spritts. Brasilien använder till stor del elektronisk röstning, en sak man efterfrågat är att få se källkoden, det har inte skett ännu.

En sak som folk har nämnt är att på Bolsonaros valmöten var det tiotusentals eller mer deltagare med det alltid var få personer på Lulas möten. Det tar folk som en intäkt för att Bolsonaro skulle vunnit valet, så enkelt är givetvis inte politik. Det finns en del exempel på mer än 100% valdeltagande eller 100% av rösterna till Lula men att det finns personer som säger sig ha röstat på Bolsonaro i just den vallokalen. Men, som sagt, mycket rykten i svang, svårt att veta vad som är sant.

Fortsättning lär följa

Ronie Berggren sa...

Intressant, tack för informationen! Jag ville bara betona stormningen - stöder inte Lula så klart, och gillade Bolsonaro. Du får gärna medverka i podden om du vill, skicka mig ett mejl i så fall och berätta lite mer om dig själv. Mvh Ronie