Nedan följer en artikel från SVD - jag markerar i kursivfetstil två stycken jag tycker formulerats ganska vinklat.
McCain riktar in sig på Obama
Publicerat: 28 februari 2008, 08:48
Republikanernas okrönte presidentkandidat verkar säker på sin sak – det blir Barack Obama och inte Hillary Clinton som blir hans motståndare när USA väljer ny president i november. John McCain satsar nu helhjärtat på att smutskasta senatorn från Illinois istället för att munhuggas med Clinton. Samtidigt förlorar Hillary Clinton stöd från en av söderns främsta politiker som istället väljer att stötta Obama.
Än är inget skrivet i sten men ser man till John McCains senaste utspel verkar han rikta in sig på Barack Obama och lämna Hillary Clinton i fred. Den republikanske kandidaten som visserligen ännu inte blivit officiellt nominerad har tidigare aktat sig för att kasta allt för mycket kritik åt Obamas håll och istället fokuserat på senator Hillary Clinton. Men den senaste veckan, i takt med att Obama glidit ifrån Clinton i de flesta opinionsmätningarna har han tagit till hårdhandskarna, skriver Wall Street Journal.
Under gårdagen kritiserade McCain Obama för hans hållning i Irakfrågan och för ett uttalande senatorn gjort i den senaste debatten mot Clinton. Obama fick frågan om han skulle kunna tänka sig att gå in i Irak om det visade sig att al-Qaida tilltagit i landet efter att USA dragit tillbaka sina trupper.
– Om al-Qaida bygger upp en bas i Irak måste vi agera på ett sätt så att vi kan skydda USA och våra intressen i andra länder, svarade Obama, ett svar som fick McCain att ta till ironi.
– Jag har en nyhet: al-Qaida finns i Irak... Det heter al-Qaida i Irak. Och mina vänner, om vi lämnade landet skulle de inte bygga upp en bas... de skulle ta över landet.
Obama ville inte vara sämre och kontrade med att det inte fanns något terrornätverk i Irak förrän president George Bush och hans partikamrat McCain bestämde sig för att invadera landet.
– John McCain säger att han vill följa efter Osama bin Laden till helvetesporten men än så länge är allt han har gjort att följa efter George Bush i ett felaktigt krig i Irak som kostat tusentals liv och miljarder dollar.
En annan fråga som McCain kritiserat Obama för de senaste dagarna är hans hållning kring allmän sjukvård. Den före detta krigsveteranen anklagar Obama för att vilja slå ut privata aktörer och låta staten agera ensam. Han har även riktat in sig på Obamas avsaknad av nationellt ledarskap.
– Är vår nation verkligen villig att ta en risk med en så oerfaren politikers förvirrade ledarskap, frågade sig McCain häromdagen vid ett av sina många valmöten.
Obama har å sin sida målat upp McCains höga ålder som ett orosmoment som de amerikanska väljarna bör ta i beaktning när de till slut går till valurnorna.
I går kom ännu ett dystert besked för Hillary Clinton som allt mer målas ut som en underdog av amerikanska medier. Demokraten John Lewis som stöttade Clinton inför primärvalet i den egna delstaten Georgia har nu bestämt sig för att stödja Obama. Beslutet kom efter att hans eget distrikt Atlanta visat tydligt stöd för Obama i primärvalet.
– Det är något som håller på att hända i USA, sa kongressledamoten när han offentliggjorde sitt byte under gårdagen och gjorde paralleller till Kennedyeran på sextiotalet:
– Det finns en entusiasm i det amerikanska folkets hjärtan som jag inte har sett på länge, inte sedan Kennedys dagar.
Hittills ligger Hillary Clinton efter med 97 delegater inför den demokratiska nomineringen senare i vår, rapporterar CNN. På tisdag hålls primärval i både Texas och Ohio med 370 delegater på spel.
Enligt en opinionsundersökning från Los Angeles Times/Bloomberg skulle McCain få det tufft både mot Obama och Clinton, men svårast att ta hem segern mot Obama. Enligt den senaste mätningen är det ett jämt race mellan McCain och Obama, republikanen leder med 44 procent mot Obamas 42 procent. Skulle istället Clinton bli hans motståndare skulle McCain leda med 6 procentenheter, 46 procent mot Clintons 40.
Källa_ http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usavalet2008/artikel_919597.svd
Kommentar:
Det rör sig förstås inte om några märkvärdiga vinklingar. Men att säga att McCain smutskastar Obama är nog att ta i. Däremot kritiserar de ju varandra, men det är inte riktigt samma sak.
Slutformuleringen i artikeln är också intressant: "Enligt en opinionsundersökning från Los Angeles Times/Bloomberg skulle McCain få det tufft både mot Obama och Clinton, men svårast att ta hem segern mot Obama." Borde det inte rimligtvis stå tvärtom, dvs att både Obama och Clinton skulle få det tufft mot McCain, eftersom denne tydligen leder över dem båda, men att Clinton skulle få det svårast att ta hem segern mot McCain?
1 kommentar:
"Enligt en opinionsundersökning från Los Angeles Times/Bloomberg skulle McCain få det tufft både mot Obama och Clinton, men svårast att ta hem segern mot Obama. Enligt den senaste mätningen är det ett jämt race mellan McCain och Obama, republikanen leder med 44 procent mot Obamas 42 procent. Skulle istället Clinton bli hans motståndare skulle McCain leda med 6 procentenheter, 46 procent mot Clintons 40."
Ja, det var en märklig formulering med tanke på innehållet. Hur positiv en situation än vare för en republikan försöker svensk media alltid vinkla det till demokraternas fördel.
Skicka en kommentar