fredag 11 april 2008

McCains vice-president?

Spekulationerna kring vem som kan tänkas bli John McCains runningmate, dvs vice-presidentkandidat i höstens val är nu stora. En mängd kända namn finns att tillgå, som har både för och nackdelar med sig: Mitt Romney, som efter valförlusten i Florida gav upp sin kampanj och endorsade McCain är ett alternativ. Han har dessutom uttryckt att han är intresserad av en vice-presidentpost. Problemet med honom är att han förmodligen i egenskap av mormon kan komma att skrämma bort de mittenväljare som McCain framgångsrikt kan dra till sig, och som Republikanerna är i stort behov av. En annan nackdel är att många socialkonservativa, trots att många av dem stödde honom i primärvalet - likväl inte ser honom som äkta konservativ, eftersom han te x var för abort under sin tid som guvernör i Massachusets.

Ett annat känt namn är Joe Lieberman - Demokraten (eller rättare sagt den fd Demokraten) som är god vän med McCain, som stöder McCain som president och som dessutom stöder Irakkriget. Tyvärr är han dock alltför lik McCain för att kunna locka till sig de konservativa - som har i färskt minne att Lieberman faktiskt var vice-presidentkandidat också till ingen mindre än Al Gore år 2000.

Ett annat känt namn är utrikesminister Condolezza Rice: i egenskap av kvinna, vore hon en bra motpol till Hillary Clinton. Och som afro-amerikan, är hon också en bra motpol mot Barack Obama. Vad som ligger henne till last är möljigtvis att hon tillhör Bushadminstrationen - och en av president Bushs allra närmaste medarbetare. Med undantag för Dick Cheney är Rice den enda av Bushs närmsta medarbetare som nu nästan åtta år senare hängt med ända från början. I ett val där McCain förmodligen inte vill förknippas allt för mycket med Bush vars popularitetssiffror är mindre än någon president haft på årtionden kan Rice möjligtvis binda honom lite väl mycket till "det gamla". Ett annat problem är förstås också att Rice aldrig visat något intresse för bli vice-presidentkandidat.

Det finns förstås fler alternativ också: Floridas populära guvernör Charlie Christ, som bland annat endorsade John McCain några dagar innan primärvalet i Florida är ett sådant. Han är latino-amerikan, och kan på så vis locka en mycket viktig väljargrupp. Att han dessutom är relativt ung, måste ses som en fördel då McCain själv är den äldsta presidentkandidat någonsin.

Valalternativen är således många för McCain, som har många faktorer att ta i akt i sitt beslut. Yahoo News avslutar dock en artikel om saken med följande slutsats:

In the end, however, there is a simple requirement for McCain, according to Todd Harris, a Republican strategist who was a McCain spokesman in his 2000 presidential bid.

"Regardless of which way he goes, I think he should pick someone who he is personally comfortable with, because unlike so many in Washington, he is not particularly good at faking friendships," Harris said.

Källa: http://news.yahoo.com/s/nm/20080411/pl_nm/usa_politics_mccain_vp_dc
2008-04-11

Inga kommentarer: