söndag 27 november 2016

Donald Trump och Menachem Begin

Det har gjorts många historiska paralleller mellan Donald Trump och president Andrew Jackson. Här skriver Newsmax om en annan intressant parallell mellan Trump och Israels premiärminister Menachem Begin.

Ända sedan Israels bildande 1948 fram till 1977 hade Israel styrts av vänstern. Det förändrades när högerpolitikern Menachem Begin vann, som innan dess vandrat 23 i en politisk öken.

Begin seger vars så häpnadsväckande att den fick ett eget ord; mahapakh, ett ord härrörande från ord som revolution och att vända upp-och-ned.

Likheterna med Trump då?

Begin kampanjade mot "den privilegierade vänstern" som inte förstod umbärande för den israeliska "mannen på gatan". I synnerhet judar med nordafrikanskt påbrå hade lessnat på Labor och sökte sig nu till Begin.

Begin betonade utan att skämmas att Israel var en judisk stat- och en stat vars förpliktelser primärt var till judar.

Världen förfasade sig över Begin. Time Magazine skrev:

“His first name means ‘comforter.’ Menachem Begin (rhymes with Fagin) has been anything but that to his numerous antagonists.”


Amerikanska judar var därtill förskräckta. Men Begin visade sig praktiken vara tuff och pragmatisk på samma gång. Kanske kunde pragmatiken härledas till hans tuffhet.

Han bombade kärnkraftsanläggningen i Irak med betoning på att det handlade om att värna Israels säkerhet. Samtidigt var han villig att sluta fred med Egypten när han såg att en verklig öppning för en sådan fred fanns. Och han gick också med på Oslo-avtalet (under president Jimmy Carters förmyndande, som betraktade Begin mycket nedlåtande).

Om Trump kan lyckas med samma bedrifter, där en tuff väg banar väg för kompromisser som gynnar alla, återstår att se. Men många paralleller finns till Israels premiärminister Menachem Begin.

Källa: Newsmax

Se även tidigare inlägg:

Podd 280: Anders Edwardsson om Donald Trump och amerikansk exceptionalism 20161121

Inga kommentarer: