fredag 11 januari 2008

Irakkriget=uppdrag från Gud?

Här några artiklar som anknyter till Göran Perssons påstående om Bush:

Bush: God told me to invade Iraq
http://news.independent.co.uk/world/americas/article317805.ece

White House denies Bush God claims
http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,12271,1587122,00.html

Did Bush say God told him to go to war?
http://www.commondreams.org/views03/0630-04.htm

Strain of Iraq war showing on Bush, those who know him say
http://www.usatoday.com/news/washington/2003-04-01-bush-cover_x.htm

2 kommentarer:

Erik sa...

Tack för länkarna David. Jag har bara läst igenom The Independent, de andra ögnade jag igenom.

Men det verkar som att palestinska utrikesministern Nabil Shaath är den främste källan, och det känner jag till sedan förut. Men dennes utsago behöver ju inte vara sann, men mer troligt är att Bush sagt något som indirekt, men felaktigt, kunde tolkas i linje med att Gud sagt åt honom att invadera Afghanistan och Irak.

Jag tycker att detta är ett ganska gott exempel på ett citat som mången nog skulle använda för att svartmåla Bush:

"I'm surely not going to justify war based upon God. Understand that. Nevertheless, in my case, I pray that I will be as good a messenger of His will as possible. And then of course, I pray for forgiveness."

Man kan så klart diskutera hur lämpligt det är av mr Bush att stundom tala så tydligt om sin tro i anslutning till så allvarliga frågor om krig.

Men jag anser att citatet ovan snarare handlar om en bön från Bush om hjälp och att Gud skall göra honom till en god kristen. Vilken kristen skulle inte göra det?

Det innebär dock inte att man kopplar bort rationaliteten eller hänvisar till en gudomlig uppenbarelse för sina politiska motiv.

Glenn sa...

Jag tror att anledningen till att man drar slutsatsen att Bush "skyller" på Gud, är att han framställs i Svensk media som oerhört naiv och "barnslig". Därför spelar det kanske ingen roll för Herr Persson om Bush verkligen har uttryckligen har sagt att Gud gav honom uppdraget att kriga emot Irak. Huvudsaken verkar vara att så länge en utsaga om Bush stämmer överens med ens egna bild om honom så den utsagan sann, även om den verkar vara en mycket absurd sådan.

Precis som Erik så tolkar det där citatet som en ledare som ber om Guds ledning och eventuell förlåtelse om han skulle handla fel.