Kalifornien är sedan lång tid tillbaka härjat av torka, och den som har kontroll över vattnet har också kontroll över tillvaron. I flera år har olika syndabockar pekats ut, med heta debatter mellan bönder och miljöaktivister.
Kalifornien har en ytterst välutvecklad teknik för att leverera och få tag i vatten; med 1 4000 dammar och i teorin förmåga att förse hela Kalifornien med vatten. Resurserna är dock fördelade mycket illa; vare sig efter marknadsprinciper eller ekologiska principer, vilket inte minst påverkar djur- och naturliv.
75% av Kaliforniens vatten går nämligen till jordbrukssektorn, trots att denna bara utgör 2% av delstatens ekonomi. Det finns hella inga incitament för att bönderna ska börja använda effektivare och resurssparande bevattningsmetoder - och istället för att samla in regnvatten etc, pumpar man när så behövs grundvatten, vilket får förödande konsekvenser.
Los Angeles Times skriver här om hur Kalifornien därför borde ta efter Australiens exempel: världens torraste kontinent med en överlag liknande ekonomisk struktur och ett liknande klimat som Kalifornien och ett land som fram tills nyligen inte heller de hade någon ordning på sina vattenresurser.
En tolv år lång torka ledde dock till otaliga bränder inte minst i jordburksområden, och 2007 kom politikerna på federal och lokal nivå till slut överens om att förvalta sina vattenresurser utifrån ett nationellt perspektiv istället för utifrån de lokala- eller mindre intresseorganisationerna.
Med början i Australiens största vattensystem; Murray-Darling basin - tog forskare reda på hur mycket vatten som först och främst behövdes för att upprätthålla de ekologiska systemet, där man tog alltifrån salt- och grundvattensmängd och en mängd andra saker i akt.
Därefter åsidosatte man sedan vatten för grundläggande mänskliga behov, som dricksvatten, hushållsbruk, avloppssystem och brandkår och därefter till andra samhällsfunktioner.
Man tog bort de divers subventionerna till olika sektioner, effektiviserade vattenkanaler, och öppnade upp för handel med vatten, där vattenägare gavs möjlighet att sälja sitt vatten när detta inte behövdes till områden eller till odlare med extra behov av vatten.
Systemet har inte varit perfekt, men har likväl lett till en mycket stabilare ekonomisk situation och en fördelning- och inte minst effektivisering av vattenbruk - där man helt enkelt lärde sig att bruka vatten mer effektivt. En lösning Kalifornien har all anledning att ta en närmare titt på.
Källa: Los Angeles Times
Se även tidigare inlägg:
Fox News om torkan i Kalifornien 20091229
Kalifornien torkar ut 20091228
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar