söndag 30 mars 2014

Irak- och Afghanistan-veteranernas trauman redovisas

2,6 miljoner amerikaner har tjänstgjort i Irak- och Afghanistan-krigen. USA har under alla dessa år haft en frivilligarmé, men det har förstås inte förhindrat enorma krigstrauman, och en ny undersökning av Washington Post visar att hälften av veteranerna lider- antingen av fysiska eller psykiska sådana.

En av två veteraner känner någon annan vetran som antingen tagit- eller försökt ta sitt liv. Många lider av sociala problem i sina relationer och ilskeutbrott - två huvudsymptoner på PTSD. Många är också frustrerade på bristerna i den hjälp de ges av Department of Veterans Affairs, Pentagon och andra myndigheter.

De långa krigen innebar att många militärenheter tvingades tjänstgöra i flera omgångar ofta under långa perioder av stress och krigshot, vilket bidragit till traumatiseringen.

Trots detta ångrar sig emellertid majoriteten av veteranerna inte sitt val att tjänstgöra. Hela 90% säger att även om de visste allt de nu vet, så skulle de ändå ha sagt ja till att ta värvning. Här har Washington Post en video som presentar studien, som är den mest ingående som gjorts om USA:s senaste krigsgeneration:



Denna studie är ytterst viktig, och förstås också väldigt intressant. I sammanhanget rekommenderar jag vår tjugoförsta podcast från förra året, där en av mina nätpolare pratar om sin krigstjänstgöring i Irak och jämför den med hans bekantas tjänstgöring i Afghanistan.

UPPDATERING: Här ett inslag på NBC om rapporten:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett annat inslag:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Vår podcast från förra året där jag intervjuar en gammal nätpolare om sin tjänstgöring i Irak, och hur Irak-veteranernas upplevelser skiljer sig från dem som tjänstgjorde i Afghanistan:

Podd 21: Irakkriget ur en veterans perspektiv, George W. Bushs presidentcenter 20130520

Inga kommentarer: