tisdag 20 oktober 2015

Stephen Harper förlorar makten i Kanada, Richard Nixon fick också rätt

Kanadas konservative premiärminister Stephen Harper förlorade igår makten och kommer att efterträdas av Justin Trudeau från the Liberal Party.

Harpers förlust är beklaglig. Han har varit en av vår tids mest klarsynta politiska ledare. Vad som gör den liberale 43-årige Justin Trudeau intressant i förhållande till amerikansk politik och amerikansk konservatism, är dock att han en gång omnämndes av Richard Nixon som en framtida ledare.

Justin Trudeau är nämligen son till Pierre Trudeau, som var premiärminister i Kanada under perioderna 1968–79, samt 1980–84. Och när USA:s president Richard Nixon var på statsbesök i Kanada i april 1972, när premiärminister Trudeaus lille son Justin bara var 4 månader gammal, sa Nixon följande:

"Tonight we'll dispense with the formalities. I'd like to toast the future prime minister of Canada: to Justin Pierre Trudeau,"


Fadern, premiärminister Trudeau, lär då ha svarat, att om hans son någon gång faktiskt skulle bli premiärminister, så hoppades han att denne skulle få samma politiska färdigheter som den amerikanske presidenten.

Både Richard Nixon och Pierre Trudeau har sedan ganska länge gått ur tiden, så ingen av dem fick alltså se Nixons förutsägelse gå i uppfyllelse. Men det har den nu alltså gjort. Roligt, men samtidigt lite tråkigt att Kanadas konservativa regering inte fick förnyat förtroende.

UPPDATERING: 2015-10-21:

Här också en utmärkt artikel i Commentary Magazine om varför Stephen Harper valförlust är en stor förlust för hela världen. Han var en av frihetens mest tydliga kvarvarande röster.

Justin Trudeau tillhör inte vänstern och är inte fientlig mot Israel. Men däremot riskerar han att föra in Kanada på samma moraliskt grumliga vägar som EU och Barack Obama. Där rösterna för frihet i världen är mycket otydligare.

Källor: Huffington Post, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Kanadas utrikesminister om terrorattacken 20141024

Inga kommentarer: