fredag 8 januari 2016

Kan Donald Trump nå ända fram till Vita Huset?

Att Donald Trump har möjlighet att faktiskt vinna den republikanska nomineringen, råder inte längre några större tvivel om. Nomineringen är långtifrån given, men att möjligheten finns, är helt uppenbart.

Frågan är dock om han kan gå längre än så? Kan han ta sig ända till Vita Huset? Nej, har experterna sagt. Men experterna vet (vid det här laget) att de kan behöva omvärdera sina yttranden.

Philip Bump analyserar frågan i Washington Post, och inleder med att citera RNC:s ordförande Reince Priebus, som anser att Trump har förmågan att gå långt:

"I’m not one of these people that think that Donald Trump can’t win a general election. I actually think there is a huge crossover appeal there to people that are disengaged politically that he speaks to. ... Donald Trump taps into the culture."


Priebus, i egenskap av ordförande för det republikanska partiet, måste givetvis ge alla kandidater en positiv spinn. Priebus konstaterar att det finns många missnöjda väljare även utanför det republikanska partiet som skulle kunna tänka sig att stödja Trump.

Bump analyserar om så är fallet, och konstaterar att det faktiskt finns många missnöjda väljare, även utanför republikanerna. Det svåra, är dock att få dem att gå och rösta. Och att lyckas med det brukar vara riktigt svårt. Det problemet kommer Trump att få tampas med även i primärvalet. Och lyckas han inte med den svåra uppgiften där, kommer han inte ens att bli republikanernas nominerade presidentkandidat. Och då har den andra frågan besvarat sig själv.

Men om han däremot lyckas med att vinna den republikanska nomineringen, så kommer han lyckas med det genom just de svårfångade missnöjda väljarnas faktiska engagemang - och då finns också möjligheten att faktiskt också nå till Vita Huset. Även om vägen ter sig lång och svår. Men inte omöjlig.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Podd 139: Presidentvalet 2016 - Del 25: Kan man stödja Donald Trump? 20151201

Inga kommentarer: