lördag 2 januari 2016

Rysslands fortsatta ageranden i Ukraina

De flesta har sedan länge slutat bry sig om händelserna i Ukraina, och Vladimir Putins anhängarskara växer även i väst, pg a vad hans propagandamaskin får att framstå som ett resolut agerande i Syrien, i motsats till veliga och handlingsförlamade västmakter.

I The Week skriver dock Terrell Jermaine Starr om hur vi inte bör missa vad Putin fortsatt göra i Ukraina. Det pågående proxykriget i östra Ukraina fortsätter, där Ryssland ger fortsatt stöd till rebellerna (även om de offentligt förnekar detta), trots avtal om att få striderna att upphöra, där Ryssland inte gör något alls för att få rebellerna att upphöra med sitt uppror.

Putin har på hemmafronten ett starkt stöd för sitt agerande, vilket gör att västliga sanktioner inte skrämmer honom. Stridigheterna har drivit Ukraina till randen till bankrutt, och politiken har blivit korrupt som en konsekvens av problemen.

I grund och botten är felet dock Rysslands, och det bör väst inte glömma bort. Om Ukraina forsätter destabiliseras så kommer det att innebära ett hot även för Polen - NATO-medlem och USA-allierad. Och instabiliteten kan skapa problem som Putin sen kan hävda att bara han kan lösa. Det är något väst inte bör blunda inför, konstaterar författaren.

Källa: The Week

Se även tidigare inlägg:

Podd 45: Putin och Rysslands nya imperialism 20140628

Inga kommentarer: