fredag 10 mars 2017

I april släpps Ronies bok: George W. Bush - Det amerikanska presidentvalet 2000

År 2000 höll USA ett presidentval som Time Magazine skulle kalla för "det vildaste valet" i historien.

Den demokratiske presidenten Bill Clinton hade styrt sina två mandatperioder och valet stod nu mellan hans vice-president Al Gore och den republikanske utmanaren, George W. Bush, guvernör i Texas.

I Sverige höll mediaeliten tummarna för Al Gore. När Bush ändå vann följde besvikna reaktioner. I P1:s Studio Ett utbrast Stefan Jonsson:

”Det faktum att han blev vald kommer att fortsätta och marginalisera stora grupper: framförallt minoriteter men också politiskt aktiva kvinnor och egentligen hela den amerikanska underklassen kommer att bli ekonomiskt och socialt marginaliserade under hans presidentperiod.”


Den bedrövliga svenska mediabevakning som kännetecknat presidentvalet skulle fortsätta under hela George W. Bushs presidentskap.

Men nu finns en annan sida av historien tillgänglig.

Ronie Berggren, som leder bloggen/podcasten Amerikanska nyhetsanalyser, har följt George W. Bush alltsedan det vilda valet år 2000. I april släpper han sin e-bok:  "George W. Bush - presidentvalet 2000".

Den första boken i en planerad trilogi om USA:s fyrtiotredje president. Boken består av 70 000 ord. 200 sidor räknat i pappersformat. Det är den mest ambitiösa bok som skrivits i Sverige om något amerikanskt presidentval.

Boken beskriver George W. Bushs väg in i politiken. Den spännande primärvalskampanjen mot senator John McCain, den hårda presidentvalsfajten mot Al Gore. Och den utdragna eftervalsprocessen som till slut nådde Högsta domstolen.

Boken har en intellektuell botten, med en granskning av Bushs ideologiska kampanjfilosofi - medkännande konservatism. Men det är ingen torr akademisk avhandling, utan en levande berättelse om vårt årtusendes första amerikanska presidentvalskampanj.

En unik kampanj som utspelade sig i brytpunkten mellan det fredliga 1990-tal som präglade Västvärlden efter Berlinmurens fall, och det kaos som skulle följa efter terrorattacken den 11 september 2001.

Obligatorisk läsning för Sveriges alla USA-valnördar.

Sagt om boken:

    -------

"Ronie har skrivit en bok som med humor och finess både visar politikens allvar och människan bakom, George W Bush"

/ Filip Lamperud, poddpratare 
    -------

Ronie Berggrens bok om George W. Bush går på ett lättläst sätt på djupet i hur det kom sig att George W. Bush blev USA:s president.

Vi får följa med till GWB:s hemstat Texas och tiden som guvernör och resan fram till valsegern över Al Gore.

Ronie Berggren bidrar till att komplettera den stundtals endimensionella bild av president George W. Bush som förmedlats. För alla som är intresserade av USA eller internationell politik är detta måsteläsning."

/ Pelle Zackrisson, journalist
    -------

Ronie Berggren erbjuder med sin bokserie om George W. Bush någonting som är helt unikt - en positiv syn på president Bush.

Han förklarar också på ett pedagogiskt och underhållande vis hur amerikanska presidentval går till för en svensk publik.

En mycket intressant första del i hans bokserie om USA:s 43:e president, som rekommenderas till alla som är intresserade av USA, politik och/eller nutidshistorien.

/ Johan R. Honkainen Gyllenspetz "A Swede Speaks", politisk kommentator/youtuber

    -------

Ronie Berggren har i sin bok George W. Bush – USA:s fyrtiotredje president rest tillbaka i sin tidsmaskin till år 2000.

I den här boken serveras vi de politiska turerna, opinionsskiftningarna, ränksmideriet och strategierna bakom det amerikanska presidentvalet som till slut gav Bush presidentposten. vi bekantar oss med det amerikanska valsystemets snåriga processer, får en djupare förståelse för den amerikanska kulturen och lär känna huvudpersonen på ett för svenskar helt nytt sätt.

I Berggrens kronologi blandas nutidshistoria med humoristiska och allvarliga minnen från presidentkampanjen samt en hel del mediekritik. Utöver den upplysning boken bidrar med, borde den också fungera som en påminnelse till våra medier. Det är hög tid att att betrakta omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet, med mer nyanserade glasögon än vad som var fallet när George W. Bush blev amerikanernas val.

Den som läser Ronie Berggrens bok förstår varför.

/ Katarina FolmerUPPDATERING:


Boken går nu att köpa på ADLIBRIS, BOKUS.

Podcastavsnitt om boken:

Podd 350: Ronie Berggren om sin bok om George W. Bush och presidentvalet 2000 20170311

---------------

DETTA INLÄGG UPPDATERAS KONTINUERLIGT

6 kommentarer:

Unknown sa...

Ser verkligen fram emot att läsa boken. Svensk bevakning är usel kring varje amerikanskt presidentval, och valet 2000 är väl troligen det mest dramatiska i landets historia så boken fyller en stor funktion.

Ronie Berggren sa...

Tack! Japp, onekligen. Ska bli kul att höra dina kommentarer när du läst :)

Unknown sa...

Imponerande, Ronie. Så snygg den blev. Är boken utgiven på eget förlag?

Ronie Berggren sa...

Tack! :)

Den kommer att publiceras av Framsteget Förlag, https://xn--tryckbcker-jcb.se/ --- men den är utgiven av mig personligen, de sköter bara att få ut den på Adlibris, Bokus och e-bokhandlar.

Och återigen: den är inte utgiven ännu, kommer någon gång i april :)

Anonym sa...

objektiv bok om Bush?
ska du utelämna alla brott mot mänskligheten han har beordrat?
eller blir det för mycket pk att nämna dessa då ?

Ronie Berggren sa...

Bushs krigspolitik kommer i bok tre. Denna del handlar bara om valet 2000.

Och ja, det är nog lite väl PK. Tror jag förklarar saker som de var istället, när vi kommer dit.