måndag 15 juli 2013

60 år som krigsfånge i Nordkorea

Det är svårt att dra någon annan slutsats än att Nordkorea är vår tids grymmaste och fortfarande existerande diktatur. Här har Washington Post en artikel om de sydkoreanska krigsfångar som idag är i 80-årsåldern som varit krigsfångar i Nordkorea i 60 år, ända sedan Koreakrigets slut 1953.

Nordkoreas program för livstidsfångar började i hemlighet direkt efter Koreakriget (Där Kinas inblandning gjorde att USA och de västallierade bara lyckades säkra Koreas södra halva från kommunisternas ockupation). Tiotusentals fångar hölls i hemlighet i avlägsna delar av landet, och uppskattningsvis är omkring 500 av dessa fortfarande i livet.

Fram tills för 20 år sedan visste man ingenting om dessa fångars existens, de var sydkoreanska soldater man ansett hade stupat i kriget och de krigsfångar som fanns ansåg man hade överlämnats till syd vid krigsslutet (där hade nordsidan dock överlämnat blott 8300 fångar). Men många levde fortfarande i nord som hemliga krigsfångar, och när några av dessa för 20 år sedan lyckades fly till Kina, vidare till Sydkorea fick man vetskap om dessa, som vittnat om åratal av slavarbete i kolgruvor, och att de uppmanades att gifta sig med nordkoreanska kvinnor som ett sätt att assimilera sig men att de nekades utbildning och medlemskap i kommunistpartiet (en nödvändighet för karriärsmöjligheter i Nordkorea) eftersom de tillhörde en "fientlig klass", och att deras barn också kraftigt blev trakasserade.

För sex år sedan tog Sydkorea på allvar upp frågan om dessa hemliga fångars öde, men Nordkorea samarbetar inte, och en fånge som flytt säger i artikeln att den enda verkliga chansen är om dessa fångar lyckas fly. Problemet är bara att dessa nu är i 80-90-års-åldern. De få som fortfarande lever har levt längre än de flesta människor brukar göra, men 60 av dessa år har alltså varit som krigsfångar i världens mest slutna och grymma nation.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Bilderna från Gulag-lägren 20130629

Kim Jong Un reser runt med lyx-yacht 20130626

----------------------

Podd 20: Nordkorea - Folket bakom fasaden 20130421

Inga kommentarer: