lördag 20 juli 2013

Talibanernas ökande makt skrämmer Afghanistans kvinnor

Kvinnors frihet låg högst upp på USA:s prioriteringslista efter att talibanerna i Afghanistan störtats. Sedan talibanernas fall 2001 har också situationen för kvinnor i Afghanistan förbättrats enormt. Inför att NATO och USA nästa år lämnar landet fruktar man dock talibanstyrets återkomst. Och detta har redan börjat skönjas.

Reuters skriver här om hur en av president Karzais närmaste män kommer att tillåta nyinförda talibanföreskrifter för kvinnor att fortgå i Deh Salah-regionen i Baghlan-provinsen. Kvinnor kommer där inte längre att få vistas utanför sina hem utan manligt sällskap, inte heller besöka sjukhus. Och kosmetika-handlar kommer också att förbjudas. Straffen för olydnad specificeras inte men beskrivs som hårda.

De islamister som infört påbuden hotar också Afghanistans regering och säger att om dessa försöker förhindra dessa ny-implemnterade sharialagar så väntar heligt krig:

"If officials do react to our demands, we will start a jihad."


En kosmetika-handlare som tvingats stänga ner kommenterar de nya reglerna:

"They want to bring back the Taliban days. If they have their way they will take control in this district and make life impossible,"

"We are poor people and they have closed me down. I want the government to take action or we are going to have mullahs running the place like the Taliban again,"


USA pålyste förra veckan att man skulle ge Afghanistan 200 miljoner dollar för att förbättra kvinnors situation. Faktum är dock att Obama-administrationen inte tagit situationen för Afghanistans kvinnor på allvar. Vad som behövs är en stark afghansk demokrati med respekt för grundläggande mänskliga rättigheter - i synnerhet kvinnors rättigheter. Något det krävs hårt arbete och ett långt engagemang för att åstadkomma. Och USA i samarbete med NATO kom också långt - det återstår nu att se om det som åstadkommit kommer att rivas ner nästa år. I mitt tycke har Obama - som är den som ytterst står ansvarig för USA:s och NATO:s nya policy - misslyckats i Afghanistan, och inte tagit situationen i landet på det allvar och med den prioritering som hade behövts.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Talibanerna attackerar Afghanistans presidentpalats 20130625

Inga kommentarer: