lördag 12 september 2015

Nya röster höjs för Mitt Romney

Mitt Romney lekte i vintras med tanken på att kanske kandidera igen, men övergav efter någon veckas betänketid den idén.

I takt med Donald Trumps fortsatta framgångar har dock röster återigen börjat höjas för att Romney måste träda in och rädda sitt parti.

Mitt Romney, your party needs you! skriver Michael A. Cohen i Boston Globe. Han konstaterar att trots att det är sju år sedan Romney förlorade det republikanska primärvalet och tre år efter att han visserligen vann primärvalet men förlorade mot president Obama, så tyder allt på att det fortfarande bara är han som kan rädda det republikanska partiet.

Cohen konstaterar att fakta talar för sig själv: en tredjedel av de republikanska väljarna stöder Donald Trump; en man som på regelbunden basis uttalar sig nedlåtande om både kvinnor och minoriteter - och sina republikanska partikamrater.

Därtill stöder en femtedel av de republikanska väljarna Ben Carson, en person som gång på gång visat att han inte har någon koll vare sig på politisk policy eller på utrikespolitik. Cohen beskriver sedan stödet för de två:

That’s half of all GOP voters.


Det är dock de övriga kandidaternas mediokra framträdanden som ger Romney en verklig öppning. Scott Walker och Marco Rubio hyllades tidigare som stjärnor men befinner sig nu båda i fritt fall. Jeb Bush - etablissemangskandidaten som skulle vara årets seriösa och kunskapsmässiga tungviktare är tråkig, kommer ingenstans i opinionen och har gett sig in i en retorisk boxningsmatch med Donald Trump som han håller på att förlora.

Trump har lett det republikanska fältet under två hela månader, och om ingen förändring skett framåt jul så står det tydligt att Romney har en chans, både att stoppa Trump och att besegra Hillary Clinton. Cohen skriver:

Romney will be clear. He might be the only Republican skilled enough at politics and capable of rallying a critical mass of the GOP rank-and-file who can stop Trump’s political ascendancy.

He also might be the one Republican best positioned to defeat Hillary Clinton.


Han konstaterar sedan att även om Romney har en potentiell chans, så måste det framstå som ett stort problem för det republikanska partiet att de inte lyckas hitta någon annan än en föredetting om de vill bli tagna på allvar.

Jag instämmer till viss del, men faktum är fortfarande att det är lång tid kvar till primärvalen. Och jag tror fortfarande att Donald Trump är en ballong som kommer att spricka.

Källa: Boston Globe

Se även tidigare inlägg:

GOP-kandidater på Romney-event i Utah 20150615

Inga kommentarer: