måndag 21 september 2015

Snöboll i rullning: Obamas "muslimska tro" blir debatt om muslimskt presidentskap

En diskussion har uppstått i 2016-racet om Obamas "muslimska tro", vidare till om man kan och bör kunna bli amerikansk president om man är muslim.

Det hela började (den här gången) som så mycket annat med Donald Trump. I detta fall handlade dock inte om vad han sa, utan om vad en person i publiken på ett kampanjmöte sa, som han sedan inte sa någonting alls om.

Personen ställde en fråga till Trump, där han först påpekade att Obama mest troligt var muslim. Trump besvarade frågan, men bemötte inte alls påstående om "Obamas muslimska tro". Här har NBC händelsen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyDet uteblivna avståndstagandet från mannens första påstående, väckte dock givetvis kampanjpolitiska reaktioner. Hillary Clinton tog tillfället i akt att ge Trump en känga, och sa så här:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyHela händelsen väckte sedan en annana fråga till liv. Är det något fel med en muslim som president?

En fråga där svaret för många amerikaner, och republikaner är ja. Precis som det vore fel med en ateist som president. Kristendomen (och numera också judendomen) anses vara nationens bärande pelare, och en president måste förstås hysa en sådan tro.

GOP-kandidat Ben Carson fick frågan av Chuck Todd på gårdagens Meet the Press, och var tydlig: en muslim borde inte bli amerikansk president. Här det klippet:Det fick i sin tur Bernie Sanders på vänsterkanten att tända till. Här hans kommentar, till Carsons kommentar:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economySnöbollen om ett evigt diskussionsämne är i rullning. Jag kan och ska skriva mer om detta framöver. Men kan påminna om diskussionen om "Obamas muslimska tro" som existerade redan 2008, och som jag redan då uppmärksammade (se inläggen nedan) när George Stephanopoulos från ABC News av misstag tog några ord av Obama ur sitt sammanhang och fick det att framstå som att Obama skulle ha sagt sig vara muslim.

UPPDATERING: 2015-09-22:

Ben Carson intervjuas här på Fox News där han står fast vid sitt uttalande:Källor: Vox, HotAir, Yahoo, DN, Politico, CNN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Expressen skriver fel om "Obamas muslimska tro" 20081103

Sanningen om Obamas "My Muslim faith" 20080910

Inga kommentarer: