tisdag 26 juli 2016

Michael Moore om varför Donald Trump vinner presidentvalet

Vänsteraktivisten Michael Moore kampanjade för Bernie Sanders tidigare i år. Han stöder givetvis inte Donald Trump. Däremot tror han att Donald Trump kommer att vinna. På sin hemsida listar han 5 orsaker till varför Trump kommer att besegra Clinton i november.

1. Trump kommer att vinna rost- industribältet.

Michigan, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin - USA:s industribälte. Klassiskt demokratiskt territorium som alla dock sedan 2010 valt en republikansk guvernör (Pennsylvania nu undantaget). De är kritiska mot NAFTA och de frihandelsavtal som med lätthet kan kopplas till Hillary Clinton.

Trump har dessutom spelat dessa kort effektivt. När han under primärvalet i Michigan stod vid en av Fords fabriker hotade han företaget och sa att om de fortsatte med sin plan att stänga fabriken och flytta till Mexiko så skulle han införa 35% skatt på bilar de sedan försökte återföra för att sälja i USA.

Sådan retorik går hem. Trump blir den gyllene riddaren som kan rädda dem. Man måste inte ens tycka om honom, han ger de svar Hillary inte kan ge.

2. Den arge, vite mannens sista skyttegrav.

Arga, vita män, bör inte underskattas, menar Moore. När Trump talar nedsättande om kvinnor så finns det en väljargrupp som faktiskt lockas. En svart man i Vita Huset har fram till nu sagt åt dessa åsidosatta vita män vad de ska tycka. Ska en kvinna nu ta över och göra samma sak? Vad blir nästa grej, åtta år efter henne med en homosexuell i Vita Huset? Och därefter en transsexuell? Djur får mänskliga rättigheter och slutligen hamnar en hamster i Vita Huset.

Kvinnor är på frammarsch, på deras bekostnad. Och detta är sista chansen att sätta ned foten. Det bör inte underskattas.

3. Problemet Hillary Clinton.

Det stora problemet detta val är inte Donald Trump, menar Moore, utan Hillary Clinton. 70% av USA:s väljare anser att Hillary Clinton inte går att lita på.

Hon är den "gamla sortens politiker", som gör de saker som hon anser politiskt gynnsamma. Det är det som gör att hon ena dagen bestämt är emot gay-äktenskap, och andra dagen kan ställa sig längst fram för att förrätta ett sådant äktenskap.

Hennes röst för Irakkriget fick Michael Moore att lova att aldrig rösta på henne. I höst tänker han bryta det löftet eftersom Donald Trump är en galning som aldrig bör få ha sitt finger på kärnvapenknappen, men problematiken som Hillary Clinton i sig själv utgör, kvarstår; hon kan inte entusiasmera, och i synnerhet unga kvinnor känner avsmak för henne. Det måste smärta eftersom det är kvinnor som Hillary som gett yngre kvinnor alla de möjligheter de idag har. Men likväl ett faktum. Hillary kan inte entusiasmera sina väljare på det sätt Obama kunde 2008 eller Trump kan i år, och som Bernie Sanders också kunde.

I höst när det gäller att få ut flest väljare till vallokalerna så kommer Trump lyckas bättre än Hillary. Och slutändan är det vad som räknas.

4. Bernie Sanders besvikna väljare och Time Kaine.

Bernie Sanders väljare kommer att rösta på Hillary Clinton när det väl gäller, oavsett vad analytiker säger idag. MEN. De kommer inte att göra det entusiastiskt. De kommer att gå dit ensamma och inte göra allt för att släpa med sig 5 till. Samma problem som det ovan.

Detta problem hade Hillary i viss mån kunna undvika genom att -inte- välja en konservativ-moderat politiker som Tim Kaine, som sin running-mate. Hon valde att spela säkert. Och det finns nu inga skäl alls för Bernie Sanders väljare att känna entusiasm för Demokraternas kvarvarande kandidat. Många kommer att rösta på henne, men som sagt utan entusiasm. Andra kommer att rösta på en tredje kandidat. Men många kommer också (trots allt) att vara soffliggare.

5. Jesse Ventura-effekten.

I USA är valbåset den sista plats där regeringen inte spionerar på en; där ungar och respektive inte snokar; och där man får vara i fred precis hur länge man vill.

Detta lockar fram sidor som annars inte syns. Rebelliska sidor. Allt gick åt skogen, och jag är arg, och nu gör jag det ingen trodde - dvs röstar för Donald Trump, som är kandidaten som åtminstone utlovar förändring.

Moore skriver:

And because of that, and the anger that so many have toward a broken political system, millions are going to vote for Trump not because they agree with him, not because they like his bigotry or ego, but just because they can. Just because it will upset the apple cart and make mommy and daddy mad.

...in the same way like when you’re standing on the edge of Niagara Falls and your mind wonders for a moment what would that feel like to go over that thing, a lot of people are going to love being in the position of puppetmaster and plunking down for Trump just to see what that might look like.


Moore påminner sedan om 1990-talet när Minnesota röstade fram proffsbrottaren Jesse Ventura som guvernör, inte för att Ventura var vare sig statsman eller intellektuell; inte heller för att de själva var dumma. De gjorde det, helt enkelt för att de kunde.

Miljoner, menar Moore, kommer att göra samma sak för Donald Trump, besvikna på ett politiskt system som svikit dem.

Källa: MichaelMoore.com

Se även tidigare inlägg:

Michael Moore manar EU att ta emot USA istället för Storbritannien 20160625

4 kommentarer:

pk mafian sa...

Trump har misslyckats med att locka till sig minoriteterna med sin rasistiska smörja, då är han dömd att misslyckas i november, lika säkert som Romney föll 2012!
Det finns helt enkelt inte tillräckligt många arga vita analfabeter för att Donald Ducka ska kamma hem segern :)
Men det borde väl en "Sverigevän" som du ha förstått vid det här laget??!

pk-mafia

Anton sa...

För åtta år sedan var det Bra mot Bättre när det gällde kandidater.
Obama blev vald till Bättre.
Nu känns det som att det är Dålig mot Sämre.
Vem som än vinner kommer antagligen inte bli omvald.
Nästa val kommer antagligen båda partierna ha skaffat några bra kandidater.

Ronie Berggren sa...

Jag stöder ju Trump, så jag hoppas på honom. Och delar stora delar av Moores analys. Dock tror jag att Clinton kommer att sopa mattan med Trump i debatterna. Och det kan komma att ge henne segern.

Anonym sa...

Tyvärr hade han rätt... :(