onsdag 1 november 2017

Donald Trump vill avsluta visum-lotteriet som resultat av terrordådet i New York City

Amerikanska nyhetsanalyser rapporterade under tisdagen att ett terrordåd på Manhattan i New York City genomfördes som dödade minst åtta personer och skadade minst nio. Gärningsmannen anlände till USA genom det sk. visum-lotteriet, ett program som Donald Trump nu vill avsluta.

Den 29-åriga uzbeken Sayfullo Saipov anlände till USA 2010 då han vann ett permanent uppehållstillstånd genom det sk. "mångfaldsvisumlotteriet", ett visumprogram som ska ge invånare från länder som med relativt liten invandring till USA ytterligare chanser att migrera till USA. Svenskar kvalificerar sig för det lotteriet, liksom uzbeker.

Donald Trump som hela tiden varnat för migrerad terrorism har nu bett Kongressen att asvluta detta visumlotteri som ett direkt resultat av terrordådet. Trump hävdar att USA måste bli tuffare beträffande förebyggandet av terrorism och att landet måste sluta vara politiskt korrekt kring detta. Trump påpekade även att meriter, alltså utbildning och arbetslivserfarenhet, inte slumpen i ett lotteri, ska avgöra om man kan migrera till USA eller inte.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: