onsdag 17 april 2013

Det glömda Koreakriget

Korea-halvön tillhörde från 1910 till 1945 vid andra världskrigets slut det japanska kejsarimperiet. Efter kriget delades ön upp av amerikanska administratörer mellan Sovjetunionen och de allierade, i Nord- och Sydkorea - gränsen gick vid den 38 breddgraden.

I juni 1950 korsade Nordkorea gränsen och började ett krig mot syd. USA:s president Harry Truman höjde rösten, och krävde en FN-insats, och en internationell koalition (som till 88% utgjordes av amerikanska soldater) skickades snabbt för att bistå syd. Koalitionen skulle komma att ledas av andra världskrigets legendariske befälhavare Douglas MacArthur. USA lyckades effektivt driva bort inkräktarna, men beslöt sedan att fortsätta in i norr - då lade sig Kina i kriget, något MacArthur inte räknat med - och krigslyckan vände. Kriget tog slut 1954, man hade misslyckats med att befria Nordkorea, men däremot skyddat Sydkorea från den nordliga invasionen.'

Koreakriget har ofta kallats "det glömda kriget" pg a att det givetvis hamnade i skuggan av andra världskriget, men också på grund av det drygt tio år senare betydligt mer omfattande Vietnamkriget. Det kriget ligger dock till grund för den fortfarande pågående konflikten på Koreahalvön. Här är dokumentären: Korea: The Forgotten War (20th Century)



Minnet av kriget har dock givetvis hållits uppe här i Väst genom kultserien M*A*S*H. (Med all sannolikhet har Nordkorea inte någon liknande serie på sin statliga statstelevision).

Se även tidigare inlägg:

PSY - GENTLEMAN - Historien om ett coolt Korea 20130416

----------------

60 år sedan Koreakriget 20100625

Inga kommentarer: