söndag 14 april 2013

Ett plågat nordkoreanskt folk bakom fasaden

För några dagar sedan skrev jag en lång recension av boken "Flykten från Läger 14" - berättelsen om Shin Dong-hyuks rymning från ett nordkoreanskt fångläger. I den alltmer upptrappade konflikt mellan den fria världen och den nordkoreanska diktaturregimen får heller aldrig förglömmas att det där bakom fasaden också finns ett plågat nordkoreanskt folk. Uppgifter från TT beskriver i dessa artiklar hos DN och SVD hur hungersnöden dessutom blivit värre under Kim Jong Uns styre, enligt rapporter från nordkoreanska avhoppare.

För ett år sedan utbröt ett slagsmål på en matmarknad i staden Haeju-si, efter att polisen slog ihjäl en 12-årig flicka som brukade sjunga sånger för att på så sätt få ihop pengar till mat. Sångerna var ofta regimkritiska, vilket väckte förbipasserande skratt. Till slut fick polisen dock nog, och misshandlade flickan till döds. Detta väckte dock folkets vrede som kastade sig över poliserna - men kravallerna kvästes sedan av militär.

Vid ett annat tillfälle, berättar en avhoppare för TT, så skulle polisen lösa upp en matmarknad varpå en kvinna med barn ropade: "Hur ska vi kunna överleva? Ni ska vara glada att inte alla flyr landet!"

Folkets lidande, såväl det "fria" folket i Nordkorea, som de hundratusentals som sitter i nordkoreanska fångläger - får omvärlden inte glömma bort. Det är dessa som befinner sig bakom Nordkoreas hårda fasad - faller regimen, kommer fasaden också att falla - och där bakom kommer inga våldsamma jihadister att återfinnas, utan blott och enbart ett förvirrat, hungrande och i årtionden plågat folk.

Kim Jong-dynastin kommer en dag att falla, och världen måste förbereda sig inför den stunden för att då på alla möjliga sätt hjälpa det lidande nordkoreanska folket med allt det Kim Jong Un:s kommunistdynasti förvägrat dem.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

Kerry och Kina överens: Inga kärnvapen på Koreahalvön 20130413

----------------

Recension: Flykten från Läger 14: den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger 20130407

Inga kommentarer: