En kort och spontan analys av situationen i Egypten:
Den stora frågan efter att militären med oppositionens stöd avsatt Egyptens islamistiske men likväl demokratiskt valda president Mohammed Morsi, är om avsättande bör betraktas som en illegitim regeringskupp en legitim fortsättning på den revolution som började med den arabiska våren, i kamp mot diktatur och tyranni?
Svaret på frågan beror till stor del på hur man betraktar Mohammed Morsi och muslimska brödraskapet. Efter Morsis seger för ett år sedan, var många svenska medier snabba med att beskriva brödraskapet som "moderata" i förhoppning om att detta på något sätt skulle göra att deras seger likväl blev mer acceptabel för sekulära demokrativänner och förföljda kristna.
Mohammed Morsi och muslimska brödraskapet har inte varit moderata, de har inte skapat det pluralistiska och toleranta samhälle många demokratiaktivister från 2011-12 hade hoppats på. Men likväl valdes de demokratiskt - och många av dem som nu protesterar mot Mursi, har nu låtit militären använda samma metoder som Hosni Mubarak tidigare använde, och sedan kom att avskys för av samma folkmassa som nu gläder sig.
Av det som hittills framkommit så handlar störtandet av Morsi dock inte om att återinförande av ett militärstyre, utan ett omval och en omskrivning av konstitutionen. Om så blir fallet och Egypten utvecklas till ett mer pluralistiskt och demokratiskt samhälle så är det av godo. Även om det kanske och förmodligen hade varit önskvärt om detta kunnat ske inom det unga egyptiska demokratibyggets egna ramar istället för att genom en kupp spränga dessa för att börja om från början. Men huruvida det muslimska brödraskapet skulle gjort det möjligt är det för mig väldigt svårt att spekulera i.
Störtandet av Morsi kommer dock onekligen att skapa en kraftig misstro mot demokrati som system bland islamister inte bara i Egypten utan runtom i hela världen. Dessa har visserligen ingen genuin tro på västerländska demokratiideal utan ser demokrati mest som majoritetens sätt att vinna makt (ungefär som i Iran) - men likväl innebär en tro på folkval likväl ett hämmande av det politiska våldet.
En kupp som denna riskerar onekligen att dra in Egypten i ett gerillakrig mot jihadister - som med detta agerande knappast kan betrakta demokratiska principer som något annat än ett skämt. Dessa och dessas hot bör man givetvis inte låta sig styras av - men likväl innebär det rådande scenariot en problematik de flesta förmodligen ännu inte tänkt särskilt mycket på.
Men oavsett framtiden, så hoppas oppositionen på ett icke-islamistiskt, mer tolerant och mer pluralistiskt Egypten (något de anser att muslimska brödraskapet snuvade dem på) - och det är en förhoppning omvärlden givetvis delar, även om det ännu inte är helt enkelt att analysera den rådande situationen. Om oppositionen i Morsi och brödraskapet såg sin nation bli en arabisk version av Iran - så är dock agerandet mycket förståeligt.
Det ska bli intressant att se vad president Obama har att säga om situationen - han gjorde trots allt en gång i världen en stor grej av det här med islam, och höll ett stort tal just i Egypten om saken. Även om det talet nu känns väldigt avlägset...
Se även tidigare inlägg:
Mohammed Morsi avsatt av militären 20130703
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar