torsdag 20 mars 2014

Russ Feingolds kamp för fred i Kongo

Russ Feingold - den demokratiske senatorn från Wisconsin som 2010 förlorade sin återvalskampanj mot te-party-utmanaren Ron Johnson - har sedan sommaren 2013 arbetat åt Obama-administrationen som specialsändebud till det krigshärjade Kongo.

Politico Magazine skriver här om Feingolds arbete, om hur kriget gjort Kongo till en plats där diplomati är svår att föra men där Feingold likväl gjort tappra försök.

Artikeln förklarar också att områden i Afrika som te x Kongo, utgör platser där USA har lite att för egen del vinna, men där de likväl har starkt diplomatiskt inflytande.

Artikeln inleds med en berättelse om hur Feingold i januari besökte nationalparken Kahuzi-Biega i Kongo för att där titta på gorillor, och hur landet innan krigsutbrottet i mitten av 1990-talet var det land dit man främst åkte för att se djuren (pg a kriget åker folk numera hellre till Rwanda och Uganda för gorilla-safaris). Innan kriget i början av 1990-talet fanns i Kahuzi-Biega omkring 17,000 gorillor, ett antal som nu minskat till omkring 5,000.

1995 kom det en film som hette just "Congo" och som handlade om aggressiva gorillor. En hysfad 1990-tals ävertyrsfilm. Här är trailern:



Artikeln handlar dock inte primärt om gorillor utan om en amerikansk politikers kamp för fred - en lång och svår kamp.

Här har CNN en artikel från i höstas om hur Kongos problem kommer att fortsätta, trots löften om fred. Och här också ett inslag på CNN om Kongos pygmé-slavar:



Källa: Politico Magazine

Se även tidigare inlägg:

Cindy McCain om kvinnorna i Kongo 20110727

Krisen in Kongo 20081116

Inga kommentarer: