torsdag 29 maj 2014

Edward Snowden i exklusiv NBC-intervju

NBC:s Brian William har fått en exklusiv intervju med Edward Snowden på plats i Ryssland. En djupgående intervju där Snowden pratar om sig själv, om vad han gjort och hur han känner. Intervjun har omskrivits överallt på NBC de senaste dagarna och är givetvis en av de större exklusiva grejorna de gjort på länge. Här ett kort inslag där Brian Williams berättar om intervjun, lite längre ner följer själva intervjun och i slutet mina egna reflektioner kring intervjun:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här analyseras intervjun också lite kort av Andrea Mitchell:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här är hela intervjun med Edward Snowden:



Och här en hel timmes inslag om intervjun som diskuteras av en panel som just sett den:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Kommentar 1:

Har just sett själva intervjun med Edward Snowden - en väldigt välgjord intervju med en väldigt smart person. Jag har följt Snowden-processen från dess första början (om än inte lika detaljerat som många av de riktiga Snowden-geeksen) och många gånger tidigare sagt/skrivit att skillnaden mellan Edward Snowden och Bradley/Chelsea Manning är stor (Manning förtjänar att straffas, något jag skrivit om tidigare). Av allt att döma har Edward Snowden inte avslöjat amerikanska militärhemligheter eller medvetet (eller oaktsamt) försatt människors direkta liv i fara. Han har bara avslöjat ett hemligt regeringsprogram som i princip berör exakt hela världen men som införts i hemlighet och inte genom en deliberativ öppen process och genom beslut av folkvalda lagstiftare.

Att berätta om det kan onekligen ha ställt till kortsiktig röra i USA:s taktik i kriget mot terrorismen. Men att hålla något dolt för hela världen är knappast något som något land på jorden (bortsett från USA själva) stöder. Döljandet av programmet får således inga sympatier ens från USA:s närmaste allierade. Om ett program som NSA:s program existerade - så ville världen så klart få vetskap om saken - och fick just det genom Edward Snowden. Därför är det ofrånkomligt att Snowden - helt oavsett hur USA ser på honom - är en hjälte; inte för terrorister - utan för USA:s europeiska vänner och allra närmsta allierade.

Snowden visar också tydligt i intervjun (och det har ju framkommit under hela den här processen) att han fortfarande stöder USA (han försvarar t.o.m NSA som han menar demoniserats alltför mycket efter den process han själv startat). Snowden är i många avseenden betydligt häftigare än många av hans globala fans som -inte- tror på USA:s roll i världen eller att det existerar något legitimt krig mot terrorismen. Det gör det, och det tror Edward Snowden också. Och som han själv förklarar i intervjun så lät han sig rekryteras i kölvattnet av 9/11-attacken. Vad han har problem med är således inte kriget mot terrorn utan metoderna däri. Och det är en distinktion som USA:s regering och myndigheter i alldeles för liten utsträckning tagit i akt.

USA bör låta Edward Snowden komma hem - ge honom ett symboliskt, men kort och väldigt begränsat straff, och sedan låta honom gå fri. Det om något skulle visa att USA:s system ger utrymme för självkorrigerande processer, även i de fall när visslare som Snowden tvingats gå utanför systemets etablerade lagar pg a att systemet ifråga helt enkelt var för trångt. Och det om något skulle också återupprätta USA:s ställning i världen. För när allt kommer till kritan: i länder som Kina och Ryssland (och i historiens diverse diktaturer) görs processen med personer som Edward Snowden kort. Några utrymmen för distinktioner eller självkritik finns inte heller. I Edward Snowden kan USA -fortfarande- tydligt bevisa att USA är annorlunda. För faktum är: USA är annorlunda - och annorlunda till det bättre. Något alla vi som stöder USA och gillar amerikansk historia vet. Men som en värld som i många avseenden blir allt mer anti-amerikansk, däremot behöver påminnas om. Och bättre sätt att göra det på, än att inta en mjukare och mer försonande ton mot Edward Snowden kan jag faktiskt inte komma på.

Kommentarer om NBC-panelens reflektioner följer när jag sett den delen....

Källor: NBC, NBC, NBC

Se även tidigare inlägg:

MtP: Glenn Greenwald, Reince Priebus, New York Times och Jill Abramson 20140518

Glenn Greenwald om ny bok om Snowdens avslöjanden 20140512

Inga kommentarer: