onsdag 21 maj 2014

Gårdagens primärval i sex delstater - GOP-etablissemanget segrar igen

Igår hölls primärval i hela sex delstater, årets största primärvalsdag och alltså en slags mini-supertisdag, där Arkansas, Georgia, Idaho, Kentucky, Oregon och Pennsylvania gick till val.

En dag som likt nästan alla andra primärval detta år handlar om en kamp mellan det republikanska etablissemanget och te-party-rörelsen. En kamp där demokraterna håller tummarna för att republikanerna ska nominera några korkade te-party-kandidater som blir lätta för dem att besegra under hösten. Det senaste året har dock det republikanska etablissemanget mycket aktivt agerat för att få kontroll på te-party-rörelsen (måttet blev i princip rågat efter regeringsstoppet iscensatt av te-party-republikaner i höstas). Och även gårdagen blev en seger för de etablerade kandidaterna och ett bakslag för te-party-rörelsen.

Resultaten:

I Kentucky vann republikanernas ledare i Senaten, Mitch McConnell mot te-party-utmanaren Matt Bevin med hela 60 mot 36%; i Georgia, där te-party-rörelsen verkligen hade hoppats på seger - blev det en runoff mellan kongressman Jack Kingston och affärsmannen David Perdue - som båda anses varar relativt moderata; i Idaho vann kongressman Mike Simpson - en nära allierad med John Boehner, men en person som kritiserats från högerhåll för att han 2008 röstade för TARP - mot te-party-utmanaren Bryan Smith; i Idaho vann också sittande guvernör C.L. “Butch” Otter mot den utmanande delstatssenatorn Russ Fulcher - ett val som gick viral, inte pg a besvärligheterna för Otter utan pg a att att valet också visade upp denna valcykels förmodligen mest udda kandidater, och sådana som republikanerna nu gör allt för att komma bort från; i Arkansas blev valet en ren formalitet för såväl den republikanske kongressmannen Tom Cotton som för dem demokratiske senatorn Mark Pryor - som blev outmanade. Och inför delstatens guvernörsval säkrade demokraten Mike Ross och republikanen Asa Hutchinson sina respektive nomineringar.

Taktiken:

Bland republikanerna handlade - och handlar - valen dock inte om skillnader i ideologi och politik (och etablissemangskandidaterna har överlag betonat att de är precis lika konservativa som te-party-rörelsen) utan snarare om hur man kommer att styra i Washington D.C och förhålla sig till förhandlingar med Obama - där te-party-rörelsen helt enklet framsått mindre genomtänkta.

Här rapporterar NBC inför gårdagen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Och här ett inslag på Morning Joe om vad som föregått under kampanjerna i dessa delstater:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här ett inslag på Fox News där resultaten diskuteras:



Här kommenterar även Ann Coulter resultaten:



Och här är Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnells segertal:



UPPDATERING: Här har SVD också en notis om valen.

Källor: Politico, Washington Post, The Hill

Se även tidigare inlägg:

För en bättre förståelse för den interna kampen mellan det republikanska etablissemanget och te-party-rörelsen, som 2009-10 var så viktiga för partiet, rekommenderas vår podcast från i höstas:

Podd 27: Regeringsstoppet, te-party-rörelsen vs GOP-etablissemanget, och ObamaCare 20131107

---------------

Krauthammer om Republikanernas chanser 2016 20140516

GOP-etablissemanget segrade i gårdagens val, vilket bådar gott 20140507

Inga kommentarer: