torsdag 15 maj 2014

Malik Bendjelloul - upptäckaren av "Sugar Man" avliden

Malik Bendjelloul - svensken som sökte och också fann den i Sydafrika kultförklarade men i övrigt bortglömda rockartisten Sixto Rodriguez - och skildrade upptäckten i den Oscars-belönade och mycket sevärda "Searching for Sugarman" avled häromdagen.

Hans familj bekräftar att han tog livet av sig efter depression, och blev bara 36. Det har i dagarna skrivits överallt om hans beklagliga bortgång och hyllningar har kommit från alla håll, inklusive från Sixto Rodriguez själv som till Aftonbladet sa:

- Han var en mycket känslig person, en mycket intelligent person. Talangfull. Han bevisade det med sin första film. Jag tror att han hade kunnat bli en ny Ingmar Bergman, säger Rodriguez till Aftonbladet.


Malik Bendjellouls bortgång är givetvis mycket tragisk; inte främst för att han var en superregissör och en källa för ny svensk stolthet som en ny Ingmar Bergman, utan för att han var en person, en människa, en älskad och anhörig - och tankar skänkes till familj- och närstående.



Källor: SVD, SVD, SVD, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Svenska succéer på Oscarsgalan 20130225

Politiska filmer på Oscarsgalan 2013 20130224

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ny Ingmar Bergman? Med all respekt, men Malik var inte ens en finne i Ingmar Bergmans röv.

För övrigt är både filmen och, framför allt, artisten "Sugar Man", enligt min mening överskattade.

Med allt detta sagt är filmen naturligtvis betydligt bättre än genomsnittet som kommer ut idag. Och Malik hade naturligtvis en begåvning, men kanske inte i den omfattning som skrivs just nu.

Ronie Berggren sa...

Jag hänvisade ju mest till Rodriguez' ord - och syftade till snacket som uppstått.

Men självklart kan man inte så lättvindigt jämföra honom eller heller någon annan med Ingmar Bergman.

Mitt syfte var främst att betona vad som i slutändan är viktigt, och där väger kändisskapet ganska lätt - oavsett hur långt man kommit på Bergman-stegen eller ej.