lördag 24 maj 2014

SVD Opinion: Spanien utarmar rättsstaten

På SVD Opinion skriver här ett antal politiker och debattörer en gemensam protest mot spanska Partido Populars föreslagna och med stor sannolikhet snart antagna "Lag för skydd av medborgarsäkerheten”.

En lag som åsidosätter stora delar av demokratins grundläggande rättigheter ifråga om yttrandefrihet, som i princip omöjliggör för vanliga spanska medborgare att kritsiera sin regering.

Artikeln vill väcka protester men går inte in på detaljerna eller grundorsaken som främst förstås har att göra med den katalanska självständighetsrörelsen.

Min bloggkollega John Gustavsson blev engagerad i detta redan i höstas, och skriver nu regelbundet på en av Kataloniens självständighetsbloggar. I vintras gjorde vi också följande podcast om hela den här sitautionen - där Spanien gör allt för att förtrycka den (befogade) katalanska självständighetsrörelse som nu i september kommer att rösta om självständighet, ett val som dock skuggas av hotet från en militär spansk intervention.

Här i Sverige är det inte helt lätt att förstå att alla länder i övriga Europa inte alls är lika demokrativänliga som vi är. Men det var när allt kommer till kritan inte överdrivet längesedan Spanien var en fascistisk diktatur - och sådana tendenser finns fortfarande kvar bland de spanska konservativa.

Något som förstås påminner om att alla imperier i historien inte varit likadana, och att Spanien har en helt annan historia än te x Storbritannien - där Skottland i höst kommer att rösta om självständighet, men där britterna hanterat situationen radikalt annorlunda än Spanien gjort.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Podd 32: Katalonien - del 1: Den osynliggjorda frihetskampen 20140205

John Gustavssons artiklar om Spanien och Kataloniens frihetskamp i kronlogisk ordning nerifrån:

Bör Katalonien gå med i EU? 20140427

Katalonien, EU, och den spanska självmordsbombaren 20140201

Secession: Catalonia And The “Bad Precedent” Argument 20140125

Fascismens återkomst till Spanien 20140103

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Demokrativänliga som vi är"

Det är väl tveksamt hur demokrativänliga vi är i Sverige idag. Men historiskt har demokratin urstarkt fäste i Sverige, ända sedan hedenhös, så ett land som Spanien har lättare att falla tillbaka i auktoritära fotspår.

Ronie Berggren sa...

Helt klart är det så.

Debattklimatet i Sverige är ju inte direkt demokrativänligt - men det är inte riktigt samma sak som att svenska folket köper eller accepterar auktoritära ideologier - det gör vi i mycket mindre utsträckning än folk på andra håll i Europa. Kanske med undantag för britterna - som är Europas lugnt mest stabila frihetliga demokrati - och aldrig lockats ens i någon riktig utsträckning alls av vare sig kommunism eller fascism.