tisdag 8 juli 2014

Om Dinesh D'Souzas film "America"

Statistik visar att bara 28% av amerikanerna ser USA som en exceptionell nation. Tron på nationen har minskat.

Den konservative opinionsbildaren och filmskaparen Dinesh D'Souza har gjort en ny film vid namn "America", för att försöka kontra detta, där D'Souza vill lyfta fram amerikansk exceptionalism genom att förklara hur världen skulle te sig om USA inte existerat. Här trailern:



Och här intervjuas D'Souza av Megyn Kelly på Fox News:



Här diskuteras filmen också på The Five:



Kommentar:

Dinesh D'Souza försöker göra något viktigt. Det finns otaliga skäl för amerikaner (och andra) att tro på USA och hoppas på fortsatt globalt amerikanskt ledarskap. I första hand behöver detta dock göras intellektuellt och inte lättvändigt, varav jag anser att D'Souza i första hand tenderar att göra det sistnämnda - där han blandar vettiga saker med mindre vettiga saker.

USA:s liberala och progressiva rörelse är extremt problematisk eftersom den onekligen förändrar USA i en mer europeisk riktning - vilket ingen konservativ borde betrakta som något positivt. Denna förändring beror dock inte på någon konspiration eller några skumma förbindelser mellan Hillary Clinton och Obama och någon från deras ungdomliga vänskapskretsar. Det beror bara på att progressiva politiker och progressiva akademiska institutioner självklart också får progressiva politiska konsekvenser. Om Dinesh D'Souza nöjt sig med att förklara det hade hans film förmodligen kunnat bli bättre än den förmodligen är.

Med det sagt är ämnet av yttersta vikt. Och att D'Souza tar upp saken är bra. Men det både kan och har gjorts bättre av andra.

Se även tidigare inlägg:

Recension: The World America Made - Robert Kagan 20140704

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet 20140429

Inga kommentarer: