tisdag 9 september 2014

USA - en polisstat om man är fattig och minoritet

Mark Ciavarella Jr - en 61-årig fd domare från Pennsylvania - dömdes förra året till 28-års fängelse för att mellan 2003 och 2008 i utbyte mot mutor utfärdat hårdare domar och sänt tusentals ungdomar till ungdomsfängelser. En av ungdomarna tog livet av sig. Ciavarella Jr och en annan domare; Michael Conahan anklagas båda för att ha tagit emot 2 miljoner dollar i mutor för att skicka ungdomar till PA Child Care and Western PA Child Care, dit man skickade barn så unga som 10 år.

Uppdagandet och domen mot domaren visar på att det amerikanska rättssystemet oftast kommer ikapp. Och vad som skiljer USA:s rättsamhälle från mindre demokratiska stater är att ingen- inte ens de politiska eller byråkratiska höjdarna kommer undan.

Bara att det hela lyckades ske visar dock också att miljoner amerikaner faktiskt lever i vad som kan liknas vid en polisstat - trots att USA givetvis inte är en sådan.

På Daily Beast skriver pasorn Gene Robinson här om de problem med polistrakasserier, som drabbar i synnerhet svarta unga män och ger ett bisarrt exempel på när en ung svart man stod på en offentlig plats i St. Paul, Minnesota, där han väntade på sina barn som var på väg hem från skolan när någon rapporterade till polisen att det var en lösdrivare på gatan. En kvinnlig polis kom dit och bad om hans ID, något han inte ville uppge eftersom han inte såg någon anledning. Manliga poliser tillkallades som hotade och till slut gav honom en elschock med en taser mitt framför mannens barn som just kommit dit. När händelsen sedan togs upp i tidningen och mannens berättelse styrktes av lärare etc, släppte polisen alla åtalspunkter. Gene Robinson skriver:

I have no doubt that if I had been the man sitting there, I would not have been asked to move in the first place. I would not have been reported as "loitering." I would not have been tased. I would not have been arrested. But then again, I'm white, and not a young black man like Chris Lollie. He was reported, he was tased (in front of his children), and he was arrested.


Han ställer sedan frågan vilket förtroende denna mans barn hädanefter kommer att ha för amerikansk poliskår? Förmodligen ett ytterst litet sådant.

Han konstaterar sedan att denna händelse inte är någon enskild förteelser och att USA måste förändras och betrakta varandra som syskon tills motsatsen bevisats. Här är videoklippet från händelsen ifråga:



UPPDATERING: Ett annat exempel var en polis i South Carolina, som stannade en man på en bensinstation och bad om att få se dennes körkort pg a att han sett att mannen varit utan bilbälte. När mannen vände sig om för att ta fram körkortet drog polisen fram sitt tjänstevapen och sköt - för vilket han senare åtalades. Här är händelsen:



Poliser som dessa ska givetvis åtalas. I sammanhanget måste dock samtidigt en balans hållas: USA är ingen polisstat utan en grundläggande fungerande rättsstat - men likväl med ett rättsväsende med enorma problem allt ifråga om dödsstraff, till isoleringsceller, till långvariga fängelsestraff för petitesser och till tydlig polisdiskriminering mot alla som på något sätt sticker ut på fel sätt.

Allt det måste politikerna prioritera att verkligen ta itu med. Det skulle skapa inte bara ett mer rättsäkerhet och rättvist samhälle, utan även ett tryggare sådant - vilket det förstås borde vara av högsta vikt för såväl polis som politiker att skapa. Oavsett om dessa är konservativa eller liberala.

Källor: Inqustr, Black News, Daily Beast

Se även tidigare inlägg:

Hur USA:s polis blev en armé - och varför förändringar nu krävs 20140815

Inga kommentarer: