fredag 3 oktober 2014

Nuri Kino om svensk Islam-debatt

Nuri Kino - den svenske journalisten - som startat A Demand For Action och häromveckan talade i Washington D.C och besökte Vita Huset för att uppmärksamma de kristnas- och minoriteters situation i Syrien och Irak, skriver här på SVD Brännpunkt en utmärkt artikel om problemen med den svenska islam-debatten - något jag själv uppmärksammat under flera år.

I Irak och Syrien härjar ISIS på ett fruktansvärt sätt det är svårt att finna ord för. Men även innan ISIS uppgång var i synnerhet kristna hårt förföljda i mellanöstern (och en av de mer underrapporterade sakerna från den arabiska våren är hur förföljelsen mot just kristna trappades upp parallellt med demokratiförhoppningarna).

Här i Sverige är skepsisen mot förföljelsen av kristna och det nästan instinktiva försvaret mot allt som kan ens tillnärmelsevis lukta islamofobi välkänt, och något Nuri Kino också märkt av. Han inleder:

IS är en del av jihadismens och islamismens lamslagning av stora delar av den muslimska världen. ...Men få har velat se eller rapportera om fundamentalisters framfart av rädsla för att bli utpekad som islamofob, och därigenom istället bidragit till jihadisternas framfart.


Han konstaterar därefter att det finns två diken: dels de som attackerar islam som religion och inkluderar alla muslimer i något som de anser står för hat, blod och förtryck. Och dels somliga svenska journalister och muslimer som hävdar att de som rapporterar, debatterar och analyserar IS framfart är islamofober. I fråga om det sistnämnda har han många gånger själv konfronterats med fenomenet. Han fortsätter:

”Vad anser du om USA:s drönarattacker som dödar oskyldiga?” var en svensk journalists första fråga till mig i en intervju om utrotningsmorden på icke-muslimer i Irak och Syrien. ...Dagen efter hade jag kontakt med en annan svensk journalist som ville ”balansera” sin rapportering med frågan ”Men korsriddarna då?”


Han avslutar sedan sin mycket viktiga artikel:

Vi bör kalla saker vid dess rätta benämning. Om vi vågar sätta ljus på och kritisera IS sympatisörer också här i Sverige kanske vi kan förhindra att fler unga män rekryteras till en av världens farligaste rörelser. Och till och med stoppa attentat här hemma. Men om all kraft ska gå till att anklaga dem som vill föra upp detta i ljuset för rasister och islamofober, kan konsekvenserna komma att bli något vi ångrar djupt.
UPPDATERING: En engelsk publicering av artikeln på Huffington Post.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Nuri Kinos tal i Washington D.C 20140911

---------------

Ronie Berggren:

Behovet av en intellektuell islamkritisk debatt - 20101220

Den svenska islamdebatten måste förnyas - Allehanda.se 2011-03-28

Breivik och de felaktiga slutsatser som dragits - Allehanda.se 2011-09-13

Podcasts:

Podd 44: Per Gudmundson om ISIS och Sveriges jihadister 20140618

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam 20121214

Inga kommentarer: