onsdag 2 september 2015

USA:s hemliga drönarkampanj mot ISIS-ledare

The CIA och Joint Special Operations Command (JSOC) driver ett hemligt program på sidan av militärens officiella krig mot ISIS - en drönarkampanj för att slå till mot ISIS uppsatta ledare.

Washington Post skriver här om saken och konstaterar att det är Obama som använder sig av två beprövade metoder han föredragit sedan dödandet av Bin Laden:

... the Obama administration has turned again to two of its preferred weapons against terrorist groups: the CTC, which pioneered the use of armed drones and led the search for Osama bin Laden, and JSOC, which includes the elite commando unit that carried out the raid that killed the al-Qaeda chief.


ISIS behärskar dock ett enormt område, och CIA/JSOC har bara gjort en handfull tillslag av USA:s mer än 2450 attacker i Syrien och 4 000 konventionella bombningar i Irak det senaste året.

En av dem man har dödat i en av dessa specialoperationer var 21-årige Junaid Hussain, som varit en del av ISIS-propaganda- och rekryteringsverksamhet och kunnat kopplas till en av gärningsmännen som låg bakom attacken mot den av Pamela Geller och Robert Spencer anordande Mohammed-tecknar-tävlingen i Garland, Texas.

Obama-administrationen, som tidigare inte dödat dem som enbart arbetat med ISIS-propaganda, hävdar att 21-åringen arbetade med mycket mer än bara propaganda utan aktivt rekryterade ISIS-krigare.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

ISIS bränner fyra shiamuslimer levande 20150831

Inga kommentarer: